tiistai 4. heinäkuuta 2017

100 päivää - sata pulloa punajuurimehua

Kun huomenaamulla herään, on jäljellä sata vuorokautta Vantaan maratoniin 14.10.2017.

Tulevien sadan päivän aikana juon joka päivä pullollisen Biotta-punajuurimehua.

Punajuurimehun akuutteja vaikutuksia on tutkittu jo melko paljon (viittauksia tutkimuksiin esim. tämän bloginkirjoituksen lopussa) ja muutaman päivän käytönkin vaikutuksia on seurattu. Tulokset ovat ihmisen hyvinvoinnin, suorituskyvyn ja rasituksesta palautumisen kannalta pitkälti posiitivisia (Kooste MTV.fi-sivuilla).

Olen vaihtanut sadan päivän suunnitelmastani muutaman sanan punajuuren vaikutuksia ehkä eniten tutkineen Andew Jonesin kanssa. Etukäteen ei ole tiedossa, että pitkäaikainenkaan punajuuren käyttö liikakuormittaisi jotain elintä  perusterveellä ihmisellä.

Näin pitkää käyttöä ei ole tiettävästi kuitenkaan koskaan tutkittu, ja sen takia turvallisyyssyistä sekä silkasta mielenkiinnosta käyn tulevina viikkoina verikokeissa, seuraavasti:

1. ennen punajuurikuuria
2. 5 päivää alusta
3. 10 päivää alusta
4. 30 päivää alusta
5. 50 päivää alusta
6. 100 päivää alusta

Cityterveys.fi - aktiiiviliikkujan paketti
Verikokeeksi valitsin Cityterveyden aktiiviliikkujan tutkimuspaketin. Se antaa osviittaa niin monesta suunnasta, että poikkeamien pitäisi tulla esiin.

Tulevina viikkoina saan siis Exceliin lisää naputeltavaa ja 18 uutta käyrää veriarvioista.

Vähintään yhtä paljon tai ehkä enemmänkin kuin pöllöily puhtaan hörhöilyn ja liikuntatieteen välimaastossa minua kuitenkin innostaa se, että nuo sata punajuurimehupulloa konkretisoivat  matkan huomisesta Vantaan maratoniin, jossa juoksen uuden Guinnesin ennätyksen 80 paunan rinkan kanssa. 

Se ei tunnu ollenkaan mahdottomalta urakalta ja tavoitteelta, kun sen näkee satana pullona silmien edessä.