lauantai 28. syyskuuta 2019

Kaupallisesta yhteistyöstä

Kun juoksin Lahden Ironman-puolimatkan viimeistä osuutta rengas selässäni, lapsi juoksi rinnalleni ja kysyi: "Paljonko sulle oikein tuosta maksetaan?"

Muistin tämän, kun vaimoni sanoi, että kannattaisi avata täällä blogissa, miten yritykset ja tuotteet, jotka tämän blogin tai some-räppänöideni välityksellä tulevat esille, hommaan liittyvät ja mikä on minun siteeni niihin. Hyvän tavan mukaistahan on, että lukija tietää motiivin.

Se mitä lapset ääneen kysyvät, on usein sellaista, mitä aikuiset jäävät yksin päässään miettimään. Lapset saivat vastauksen paikan päällä ja aikuiset saavat nyt.

Nokian Hakkapeliitta R3. Käytän sitä Guinnessin ennätysyrityksessä koska siinä on markkinoiden matalin vierinvastus.

Saan yhteistyökumppaneiltani valtavasti

Mikään yritys, joka on ollut täällä blogissa esillä, ei ole maksanut minulle mitään. En lähde yhteistyöhön, jos saan siitä rahaa. Raha tekisi asioista monimutkaista, ja saisin vähemmän. Olisi vaikeaa kirjoittaa jotain hyvää sellaisesta tuotteesta, jonka käyttämisestä minulle maksetaan. Vielä vaikeampaa olisi kirjoittaa siitä mitään negatiivista.

Teen päivätyökseni tietokonenörtin hommia ja saan siitä palkkani. Liikunta ja siihen liittyvät projektit ovat harrastus, huvittelua ja henkireikä. Jaksan tehdä töitäni, kun minulla on mielenkiintoisia harrastusprojekteja.

Kaikki yhteistyö on lähtenyt liikkeelle siitä, että olen pohtinut ratkaisua johonkin ongelmaan tai miettinyt, miten voisin tehdä jonkin asian paremmin.

Teen yhteistyötä Myontecin kanssa, koska  pystyn lihasmittausten avulla treenaamaan paremmin

Olen vuosien mittaan saanut apua projekteihin Nokian Renkaiden ja Myontecin lisäksi ainakin näiltä yrityksiltä Nikander ja Wiinikka Oy (Maailmanlopunmaraton), A.Vogel Suomi (punajuurimehuun liittyvät mittausprojektit), Check My Level (lihasten valmius/palautuminen), Omegawave (valmiustila/palautuminen), Medtronic Finland (verensokerin reaaliaikainen mittaus pitkissä juoksuissa), Finn-Savotta Oy (Jääkäri-rinkalla tehtiin rinkkamaratonin Guinnessin ennätys),  Runteq (juoksutekniikan mittaus, olen nykyään myös osakas ja hallituksessa). Varmaan on muitakin, joita en juuri nyt saa mieleeni.

Olen ollut yrittäjä viimeiset 20 vuotta. Sitoudun näihin projekteihin täysillä ja saatan kehua niissä auttavia tuotteita kuin omiani, jos huomaan ne hyviksi.

En siis saa massia vaan paljon enemmän.


sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Autontyönnössä tarvittavan lihasvoiman kehitys kesän aikana

Tutustuin kuopiolaisen Myontecin lihasaktiivisuutta mittaaviin shortseihin ensimmäisen kerran vuonna 2014 (ks. Lihaspiirakka - Myontec mBody älyshortsit).  Testasin shortseja soutaessa, juostessa ja pyöräillessä. Opin kehoni puolieroista, ja ryhdyin tekemään kuntosaliharjoituksia myös yksi jalka kerrallaan. Sain myös jotain käsitystä lihasten väsymisestä ultrajuoksun aikana ja siitä miten krampit syntyvät.  Mittaukset vahvistivat ja osin korjasivat omaa perstuntumaani.

Käytin Myontecin shortseja myös harjoitellessa rinkkamaratonia (ks. Ilta-Sanomat) varten. Silloin muutin jalkojen kuormitustulosten perusteella mm. painojakaumaa rinkassa.

Koska autontyöntöön ei ole harjoitusohjelmia, pyysin ennen kesää Myontecilta apua. Sovittiin, että suunnitellaan testit, joilla voidaan mitata lihasten kehittymistä harjoittelun edetessä.

Tällaiset testit on tehty neljästi kesän aikana heinä- ja lokakuun välillä.
  • lämmittelyä autoa työntäen (n. 10 min)
  • staattiset maksimipuskut (auton työntäminen paikallaan siten että käsijarru päällä)
  • käsien nostovoima (käsien nosto sivulta ylös)
  • maksimi juoksusprintit (3 * 60 metriä)
  • maksimi autontyöntösprintit (3 * 60 metriä)
  • standardi autontyöntö (60 metriä metronomin tahdissa 135 beats/per min) vakioaikaan (ylämäkeen)
  • väsytys (standardityöntö niin kauan että en jaksa ylläpitää tahtia)



Sain koosteen testien tuloksista viime viikolla. Alla oleva kuva kertoo harjoittelun vaikutuksesta. Kesän alussa käytin 135 beats/per min standardityönnössä 66 % etureiden maksimikapasiteetista, kun taas lokakuun alussa tarvitsin enää 50 % kapasiteetista siihen että auto liikkui samaa vauhtia. Kehitys oli suurinta etureisissä, mutta muissakin lihaksissa tulokset olivat samansuuntaisia.

Harjoittelu ja sen kohdentaminen on siis onnistunut erittäin hyvin.



Sain jälleen tietoa myös puolieroista. Selkäongelma aiheuttaa sen, että toista puolta on helpompi vahvistaa ja puolierot vain kasvavat. Minun on jatkossakin harjoiteltava oikeaa ja vasenta puolta erikseen ja huolehdittava liikkuvuudesta.


Treeni on siis purrut lihaksiin.  Tällä hetkellä Myontec panostaa urheilun lisäksi erityisesti mm.  työn ergonomian mittaamiseen ja  parantamiseen

Suurkiitos avusta Myontecin väki!