perjantai 30. kesäkuuta 2017

Juosten Nuorgamista Senaatintorille 30 päivässä

Ystäväni Jupe  lähtee huomenna klo 10 juoksulenkille.

Jupe juoksee 30 päivässä Norjan rajalta Nuorgamista Senaatintorille Helsinkiin. Matkaa kertyy 1365 kilometriä. Se tarkoittaa reilua maratonia per päivä.

http://www.suomi100juoksu.fi/
Matkaan lähtevät Juhan lisäksi Ari Aaltonen, Julian Aull (Saksa), Markku Heino, Janne Korvela, Eija Krok, Heli Lehtinen, Jyrki Leskelä, Mikko Liukka, Mikko Perttula, Sami Putkisaari, Rebekah Thomas (USA), Mira Viden, Marianna Zaikova.

Neljätoista juoksijaa ja neljätoista erilaista polkua huomenna alkavaan juoksuun. Minusta huikeinta tässä hommassa on se, että joukko on sekalainen. Ei todellakaan paperilla mikään tietyn saman yhtälaisen koulutuksen saanut Royal Marines Commando -joukko.  On Markku, jolla on omien sanojensa mukaan "vararengas vyötäröllä", takaperin ja alasti maratoneja juokseva Jupe jolla on ykköstyypin diabetes, seikkailujuoksija Marianna Zaikova, keittiömestari Ari ja yksitoista muuta omaa itseään. (ks.  Markun ja Eijan haastattelu (mtv3.fi), Markku ja Jupe Mikko Peltolan haastattelussa (areena.yle.fi), Arin haastattelu (Helsingin uutiset), Jupen haastattelu (Länsiväylä-lehti)

Oikeastaan ainoa asia, joka juoksijoita yhdistää on yhteinen päämäärä ja hurja tahto.

Tätä menoa kannattaa seurata!

Jupella ja ystävällään Mikko Liukalla, eli SataSammakoilla on mukanaan Coach4Pro:n tarjoama GPS-seuranta. Parhaiten pysyt kärryillä tilanteesta seuraamalla herkeämättä Satasammakoiden Facebook-sivua.

Jupe pyysi taannoin vinkkejä ja ideoita asioista, joilla selviytyä vaikeista tilanteista ja nostaa tunnelmaa. Sanoin Jupelle, että jos minusta olisi ollut miestä Suomi 100 -juoksuun olisin tehnyt tämän:  "Tilaa pizza kuin Dean Karnazes. Suoraan juoksusta tien päälle. Maksu ja syönti juoksua keskeyttämättä. "

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

19 viikon ohjelma: maraton 80 paunan (36.3kg) rinkkaa kantaen

Ennen kesäkuun alkua olen juossut vain vähän.  Juoksukilometrejä kertyi tammi-toukokuussa keskimäärin alle kymmenen per viikko.  Lihaskunto on ehkä parempi kuin koskaan, mutta juoksussa ja aerobisessa kunnossa on siis rutkasti parannettavaa.

VO2-max / Peter Jansen 
Vantaalla 14.10.2017 tavoitteeni on juosta  Guinnessin maailmanennätys maratonilla 80 paunan (36.3 kg) rinkkaa kantaen. Nykyinen ennätys on 5h 43 min  24 sekuntia.

Neljä kuukautta on passeli aika trimmata aerobinen kunto ja juoksulihakset maraton-vireeseen. Näin uskon aiempien kokemusten ja esim. oheisen kaavion perusteella. Viime vuotisesta runsaasta rinkkajuoksusta on varmasti apua, sen olen huomannut jo nyt. Haluan kuitenkin kehittää tarvittavan kunnon varman päälle, hitaasti kiiruhtaen ja välttää vammat.

Tutkin kevään mittaan erilaisia löytämiäni harjoitusohjelmia, mutta päätin lopulta tehdä harjoitusohjelman itse. Olen nyt seurannut ohjelmaa kolme ensimmäistä viikkoa.

Harjoitusohjelma
Juoksu:

- kolme peräkkäistä kovenevaa viikkoa
- neljäs viikko kevyt, paluu edellisen jakson alkutasolle.
- määrän kasvu 10% viikossa
- viikolla 15. maksimi-kilometrit: 111 km.
- määrä laskee neljän viimeisen maratonia edeltävän viikon aikana. Rinkka-kilometrien osuus kuitenkin kasvaa.
- yhteensä 19 viikon aikana reilut 1200km.
- ilman rinkkaa pyrin juoksemaan mahdollisimman rennosti ja hyvällä tekniikalla vauhtia väkisin kahlitsematta. Kokemuksen mukaan rinkkajuoksu nostaa  myös rinkattomien juoksujen tehoa, vauhtia ja muuttaa hieman askellusta.

- rinkan paino nousee viidessä portaassa lopulliseen 37 kiloon:
23 kg - 25 kg - 30 kg - 33 kg  - 37 kg.

- rinkkakilometrien osuus nousee alun 15 prosentista päätyen 75%:een viikon kilometreistä. Prosentuaalinen osuus kasvaa kolme viikkoa peräkkäin, joka neljäs viikko kevyempi (paluu jakson alkutasoon). Maksimi-viikolla juoksen 67 kilometriä rinkan kanssa.

- ensimmäiset 8 viikkoa suhtaudun rinkkajuoksuun kuin painoharjoitteluun. Rinkkalenkit ovat melko lyhyitä.   Tarkoitus on totuttaa lihakset portaittain ja lisätä voimaa. Viikon lyhyemmät rinkkajuoksut koostuvat noin 30 sekunnin vedoista, joiden välissä 3 min palautus.

-  yksi rinkkajuoksuista viikon pitkän lenkin päätteeksi.

viikosta 9 alkaen rinkkajuoksujen pääpaino siirtyy kestävyyteen,  juoksen viikon pitkän lenkin rinkan kanssa, mieluiten jossain juoksutapahtumissa.

Pää:

- kunkin kolmen viikon kovenevan jakson päätteeksi on loppumonsterin kaltainen harjoitus, joka konkretisoi tiedon siitä että kunto on noussut taas uudelle tasolle.

Näin neljän vuorenhuipun ylityksen jälkeen saavutan riittävän kunnon ja varmuuden siitä, että onnistun ennätysjuoksussa.


Oman vivahteensa tähän projektiin tuo se, että harjoittelen parhaani mukaan, mutta lähden ennätysjuoksuun ainoastaan, jos toinenkin tavoite toteutuu:

Minun on kerättävä 14.10.  mennessä 4270 kahden euron kolikkoa lahjoituksina Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Se on 8540 euroa.

4270 kahden euron kolikkoa painaa ennätysjuoksussa tarvittavat 36,3 kiloa (80 paunaa). Tämä on tavallaan pääsylippuni ennätysyritykseen.

Tällä hetkellä kasassa on vasta 1300 euroa, mutta uskon että tavoite toteutuu, kunhan pääsen rinkan kanssa juoksemaan tapahtumiin ja kertomaan keräystavoitteestani.

» Voit osallistua Apurinkka-keräykseen tästä.