torstai 25. kesäkuuta 2015

Myydään: kesälomamatka

Operaatio: Reconquest 111 alkaa kuuden viikon alkusysäyksellä, jonka aikana aineenvaihdunta potkaistaan uudelle tasolle ja painonpudotus kunnolla käyntiin.

Turhan usein tulee lähdettyä matkalle niin, että on yksin liikenteessä.  Onko kesälomamatka vielä varaamatta? Tässä on nyt kyyti lähdössä!

- Matka kestää kuusi viikkoa, alkaa huomenna  perjantaina ja päättyy 6.8.2015. Mukaan voi hypätä tietenkin myös koska vain!

- Matkakohteesta löydät jotain vanhaa mutta myös jotain aivan uutta itsestäsi.

Nyt tarjouksessa: 0 euroa! Itseasiassa luultavasti säästät ruokakuluissa.

Mietit kenties, että onpa se nyt tympeä kun tällaisia ehdottelee kesäloma-aikaan. Ahdistavaa, ankeata ja ikävää - eikö saakaan grillata ja syödä jatkuvasti. Ja löhötä.   Mietipä uudelleen: sehän onkin niin, että  itseasiassa kesäloma onkin paras aika tehdä tämä juttu: rento meno takaa parhaat tulokset.  Kerkeät paremmin nukkua ja rentoutua. Et stressaa. Ja syödä saa, jatkuvasti. Rillatakin, ainakin kerran päivässä!

Kuuden viikon matka. Sitten rytmi on veressä, tahti vain vaihtuu. Lähde siis matkakaveriksi!

MENOLIPPU

RUOKA rytmi on avain. Ei yli kolmen tunnin taukoja.

1. Aamiainen (n.  07:00)
  - esim. rasvaton jugurtti tai raejuusto, pari  rkl mysliä, marjoja. (lisää ideoita)
  - kahvi, makeutusaineena hunaja.
  - noin 300 kcal
  - jos päivä alkaa myöhemmin, seuraavat syönnit liukuvat vastaavasti.

2. Välipala (n. 10:00)
 - 1-2 hedelmää (esim. omena, päärynä, kauden marjoja)
 - noin 100 kcal

3. Lounas (n. 12:30)
 - samankaltainen kuin aamiainen (jos treeni tulossa + pari kananmunaa)
 -  noin 350 kcal

4. Välipala (n. 15:00
 - kuten aamupäivällä TAI pähkinöitä 40 gr etenkin, jos treeni sen jälkeen (= enemmän poweria)
 - noin 150 kcal

5. Päivällinen  (n. 17:30)
 - täysin normaali laadukas ja monipuolinen päivällinen.
 - noin 700 kcal

6. Illalla
- esim. ½ prk rahkaa ja 1 dl kevyt jogurttia, sekaan hedelmä tai marjoja.
- noin 200 kcal

Yhteensä: noin 1800 kcal.

Energiankulutukseni ilman liikuntaa noin 120 kilon painolla on n. 3000 kcal vuorokaudessa. Liikunnan kanssa arviolta 3800 kcal. Vuorokaudessa tulee siis noin 2000 kcal energiavaje.

Oman energiankulutuksesi voit arvioida täällä (Suomen Sydänliitto Ry, energiantarvelaskuri). Jos olet minua huomattavasti kevyempi, on ehkä syytä muuttaa syömisien määriä aavistuksen pienemmäksi.   Itseäni motivoi mielikuva siitä että kilo läskiä vastaa noin 7700 kaloria. Voin ajatella polttavani kilon läskiä noin neljässä päivässä.   => Kuuden viikon kuurin aikana poltan energiavarantojani noin 10 kiloa.

JUOMINEN on tärkeää

- Juo paljon ja pääosin vettä
- Urheilujuoma:
  1 litra vettä, 2 rkl hunajaa, 1/4 tl merisuolaa ja esim Vogelin Molkosan Vitality 1 rkl.

LIIKUNTA kauan ja kevyesti

- Liikunnan tarkoitus ei ole nyt kerryttää stressiä vaan purkaa sitä.
- Jos joku laji alkaa sattua, vaihda lajia.

UNI vähintään yhdeksän tuntia vuorokaudessa.

- Uni on olennaisen tärkeää stressin, aineenvaihdunnan ja jaksamisen takia. (ks. tämä artikkeli). 


Dieetissä on taustalla tapaamiseni Veli-Pekka Valkosen kanssa ja häneltä saamani ohjeet ja ajatukset.  Hän on  fysiatrian erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti ja toiminut ravintokonsulttina mm. usealle Olympialaisissakin menestyneelle urheilijalle.

Huom! V-P suositteli minulle monipuolisen ateriankorvikepirtelön käyttöä aamupalana ja lounaana, jotta varmasti saan kaikki tarvittavat ravinteet. Lähdin  kuitenkin sooloilemaan koska a) uskon että kesälomaikaan jaksan  tehdä riittävän hyvät aamiaiset, b) en halua änkyrä- ja periaatesyistä suositella mitään tuotemerkejä ennen omakohtaista onnistumiskokemusta ja c) minusta tuntuu, että syön joka tapauksessa terveellisemmin kuin aiemmin.  Käytän luultavasti ateriankorvikepirtelöitä aina silloin tällöin kun on kiire. Jos lähdet mukaan, käytä omaa  harkintaa tässä!

Kirjoitathan kommenttiin, jos päätit lähteä mukaan.  Vaihdetaan kuulumisia!

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Operaatio: Reconquest 111


Viimeisten viikkojen aikana vastatiedustelu on tehnyt päättäväistä työtä.
 
Vihollisen strategia, taktiikat ja resurssit on nyt hyvin kartoitettu.  Tilanne ei enää vaikuta kaoottiselta.

Invaasio on alkanut vaivihkaa. Se on käynnistynyt  liki huomaamattomana  työntymisenä ytimeen jo joskus vuoden 2014 lopulla. Perustuksia on hiljalleen heikennetty, ja lopulta maan alla piilossa käydyn sissisodan oheen on avautunut uusia rintamia.  Samanaikaisesti kun omat resurssini ja keinoni ovat kaventuneet, on kehon- ja mielenvaltaaja vain saanut lisää vettä myllyynsä. Oikeastaan siinä vaiheessa, kun kunnolla havaitsin tilanteen oli käynnissä jo täysi kolmen rintaman vyörytys.

Olen piirtänyt tilanteesta oheisen kuvan.

Operaatio: Reconquest 111 on alkanut.

- tulevien 111 päivän uskon löytäväni kehostani jotain uutta. Pyrin keventämään painoani merkittävästi, mahdollisesti jopa 20 kiloa. Homma lähtee käyntiin kuuden viikon kuurilla, ja minulla on tukenani Veli-Pekka Valkosen asiantuntemus.  

-  operaatio päättyy sadanyhdentoista päivän päästä 10.10. Vantaan maratoniin.

- mielen rintamalla olen saavuttanut jo ison voiton. Vihollisen ylivoiman ylläpitävä voima, epätoivo,  on kumottu ja tilalla on toivo.  Suunnitelmallisuus tuo toivon.

- liikunnan suhteen etenen rauhassa. Lähikuukausina se on rentoutumisen keino, ei stressin lähde.

En ole ikinä ennen oikeastaan edes pyrkinyt pudottamaan painoani. Tavallaan se on nytkin vain työkalu: tavoitteena on tehdä olo kevyemmäksi, enkä nytkään tavoittele BMI-mielessä edes normaalipainoa. Haluan juosta kauemmas ja kovempaa. 

Vantaan maratonin aattona painan 98 kiloa nykyisten 120 kilon sijaan. Juoksen maratonin aikaan 03:29:59 ja putkahdan iloisin mielin uuteen maailmaan.

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Oravanpyörän sähköistämisestä

Olen imenyt sisääni tutkimustietoa, lehtiartikkeleita ja oheiskuhinaa aiheesta athlete burnout.

Materiaalia on tarjolla runsaasti (ks. mm. Pubmed-tutkimustietokanta-haku  burnout + athlete). Oikeastaan tuon "athlete" -sanan voi poistaa hakuehdoista, koska riippumatta siitä mistä aiheesta tai ammatista on kyse, lopulta sieltä pohjalta löytyy samat melko yksinkertaiset asiat.  Synteesinä oppimastani tiivistän kaikkea kiivasta harrastamista ja työntekoa sekä niistä nauttimista ja jaksamista koskevan avainkysymyksen:  

Onko liikkeellä pitävä  voima sisäsyntyinen vai ulkolähtöinen?  Sisäsyntyinen motivaattori  ehkäisee loppuunpalamisen, kun taas ulkosyntyiset motivaattorit toimivat katalyyttinä loppuunpalamiselle. 

Tämä pitää havainnollistaa, koska muuten nuo kaksi riviä menevät hups vain ohitse.

Ole orava.

Orava löytää oravanpyörän, kiinnostuu ja menee pyörän sisälle. Melkein sattumalta se saa pyörän pyörimään.  Orava nauttii, ja päättää juosta toisenakin päivänä. Mitä kovempaa orava juoksee, sitä huisimpi vauhti. Pyörään latautuu liikkeellä pitävää liike-energiaa, mutta lopulta se on oravasta kiinni, pyöriikö pyörä.

Aika kuluu, sähkökin keksitään.

Eräänä päivänä oravanpyöräänkin sitten kytketään sähköt. Orava juoksee, pyörä pyörii taas, melkein kuin itsestään.   Tulee ilta, ja oravaa alkaa väsyttää. Tuttuun tapaansa orava keventää askeltaan mennäkseen levolle.  Mutta sähköistetty oravanpyörä ei pysähdy.   Orava juoksee mukana. Yllättävän pitkäänkin se juoksee. Lopulta kuitenkaan ei.  Pian ilta-auringon kultaaman maiseman rikkoo säännöllisesti toistuva ääni: *MÄTKIS*.

Miten tämä liittyy mihinkään?

Ensi kerralla, kun tuntuu, että nyt ei kyllä huvita pyörittää pyörää, älä hyvä ihminen kytke siihen sähköjä.


lauantai 6. kesäkuuta 2015

Afterburner

Tutkailtuani tovin jos toisenkin vallitsevaa positiotani eri näkövinkkeleistä on selvää, että kyse ei ole pelkästään viime kirjoituksessa mainitsemastani keuhkoklamydiasta. Olen viime viikkoina ymmärtänyt, että olen viettänyt viimeiset kuukaudet mustan aukon muodostamassa aika-avaruuden vääristymäkentässä.

Olen navigoinut tuon kentän vaikutuspiiriin ihan itse.

"More specifically, burnout is related to control and identity issues that entrap athletes into sport (2). Entrapment is defined as when the athlete does not want to participate in the sport, but feels they must maintain involvement for a number of reasons." // The sports journal, Athlete burnout

Jos olisin tajunnut tämän jo marraskuussa, kun ajoin itseni jo hetkeksi twilight zonelle, en todennäköisesti olisi nyt mustan aukon välittömässä läheisyydessä.  Mutta sen sijaan rakensin itselleni ansan: rusentavan läjän odotuksia itseni, liikunnan ja lopulta myös tämän blogin suhteen: mitä se voisi olla ja mitä sen pitäisi olla.  Nuo asiat eivät ole kuitenkaan tulleet sisältä vaan tavallaan ulkoa, vaikka itse olen ne asettanutkin.

Joskus vain ne asiat joita aidosti haluaa ovat räikeässä ristiriidassa sen kanssa mitä pitäisi loogisesti ja järjellä ajatellen seuraavaksi haluta ja tavoitella, ja mitä siksi "ulkoinen minä" käskee tekemään. Se on hävitty taistelu. Lopulta tunne voittaa.

Lopulta minusta on tuntunut, että minun pitäisi jaksaa, viitsiä ja haluta asioita joita en jaksa, viitsi ja halua.

"Mustaa aukkoa ympäröivää rajaa, jonka takaa pakeneminen on mahdotonta, kutsutaan tapahtumahorisontiksi. Nykytiedon käsityksen mukaan mustan aukon sisustaa ja sen tapahtumia on mahdotonta tutkia, sillä mikään informaatio ei pysty pakenemaan sieltä" // Wikipedia, Musta aukko

Ensi alkuun ihminen, ja miksei muukin olento, voi kokea mustan aukon läheisyyden ahdistavaksi. Mutta nyt olen ymmärtänyt sen, mikä Wikipediaankin on kirjoitettu: musta aukko on mahdollisuus.

"Madonreikä on hypoteettinen aika-avaruuden topologinen ominaisuus. Yksinkertaisesti ilmaistuna kyse on mustan aukon suomasta "oikopolusta"; madonreikä mahdollistaisi valoa nopeamman siirtymisen kahden toisistaan kaukana olevan pisteen välillä. Madonreiällä on ainakin kaksi suuta, jotka yhtyvät yhteen tunneliin. Ainetta voi kulkea suuaukosta toiseen menemällä tunnelin läpi.

Kuvittele, että maailmankaikkeus on omenan kuori ja mato kulkee sen pinnalla. Matka omenan toiselle puolelle on puolet omenan kehästä, jos mato pysyy omenan pinnalla, mutta jos se kaivautuu omenan läpi, niin matka on huomattavasti lyhyempi. " // Wikipedia, Madonreikä

Nyt sukellan madonreikään. Jätän taakseni rakentamani ansan, vaatimukset ja velvoitteet. En tiedä, palaanko sieltä tai mihin hauskaan madonreikä johtaa.

Viimeisen informaatiopurskeen ennen madonreiän arviolta kesän kestävää no-return-zonea lähetän 15.6., kun olen tavannut ravintokonsultti Veli-Pekka Valkosen.

Omenat  ovat jo tulossa.