sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Ahmimishäiriö, aina valmiina

Eilen oli painonhallinnallisesti vahvaa tekemistä ihan
iltaan asti. Ostin elokuviinkin vain 1.5 litraa C+Magnesium vissyä. Hyvä poika!

Ainostaan elokuvissa mätin puolikiloa irtokarkkia. Kotiin tultuani söin muulta perheeltä ylijääneet kaksi jättiannosta intialaista takeaway ruokaa. Iloisen jälleennäkemisen syömishäiriöni kanssa kruunasi se, että sulatin komediaelokuvaa katsomaan kokoontuneelta  perheeltä salaa chili-tomaatti-keittooni pussillisen edam-juustoraastetta. Söin siis myöhään illalla arviolta noin 5000-6000 kcal. Se vastaa  esimerkiksi noin viittä Hesburgerin megahampurilaista.

Tänä aamuna olen hakannut itseäni henkisesti. Heikko paska on se, joka pilaa viikkojen ja kuukausien työn vain siksi että on ollut vähän flunssainen olo ja arjen rutiinit ovat horjuneet.  Viikon mittaan kuitenkin on käynyt niin, että oirehtiminen ja aaltoliike on lisääntynyt.

Toisaalta, tekee hyvää tuntea itsensä eikä luulla tulleensa muuksi. Bedman lurkkii sisälläni aina valmiina ja tarttuu hanakasti jokaiseen oljenkorteen ruokkiakseen syömishäiriöni hallitsemattomaan rehotukseen.

lauantai 20. helmikuuta 2016

Flunssatauko kuin tilauksesta

Kuuden nousujohteisen liikuntaviikon jälkeen tauko olikin oikeastaan jo tilauksessa.  Se järjestyikin kätevästi influenssan iskettyä perheeseeen.

Ilmeisesti virus onkin koittanut ottaa valtaa kehossa mutta ei ole harmikseen onnistunut jakaantumispyrkimyksissä. Olo on ollut keskiviikosta alkaen aavistuksen puolikuntoinen mutta nyt jo pian taas normaali.

Oikeastaan paras mahdollinen tapa ja ajankohta sairastaa kevään flunssa, jos se tähän jäi.

Lennän  ensi viikolla  San Fransiscoon. Tuskin maltan odottaa piilaaksoon tutustumista, shortsi-juoksuja ja Runteq Zoi Run-anturin  ensikosketusta Yhdysvaltain kamaraan. Ilmapiiriin akklimatisoitumiseksi  olen katsonut intensiivisesti Silicon Valley TV-sarjaa. 

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Liikunta, painonkyttääjän kompastuskivi

Aika monesti minulta on kysytty, liikunnallako olet painosi tiputtanut.

Nyt tulee todellinen superhyperdieettivinkki: jos haluat pudottaa kiloja helposti ja nopeasti LOPETA LIIKUNTA.

Liikunta, erityisesti kunnon hikijumppa, tekee nopeasta painon pudottamisesta  tosi vaikeaa.  

Esimerkiksi jo pelkästään runsas ja nopea juoksumäärän lisääminen kerryttää lihaksiin kiloittain nestettä. Jos vielä lisäksi harrastat liikuntaa monimuotoisesti niin että koko kehon lihakset joutuvat korjaus-kehitttymis ja -kasvutöihin, teet projektistasi vielä vaikeamman.

Tuskasi lisääntyy päivä päivältä ajatusten myötä:
Paino ja liikuntamäärä per viikko

"Eilenkin uin, pumppasin rautaa, sisäsoudin ja juoksin yhteensä yli 2500 kilokalorin verran,  miksi painoni vain nousee?"

Seuraavana päivänä sitten heilutat raajojasi eri liikuntamuodoissa yhä enemmän ja syöt entistäkin vähemmän.  Painosi nousee entistä enemmän, kroppasi levittää stressihormoneita ja lopulta mielenterveytesikin romahtaa.

Kun liikunta lisätään kuvioon, kaava monimutkaistuu ja muutokset tapahtuvat parin-kolmen viikon viiveellä ja vähemmän suoraviivaisesti kuin pelkästään sisäänsyötettyjä kaloreita säädellessä. Tämä alkurekyyli tulee nimenomaan liikunnan määrää tai tehoa lisättäessä.  Siksi runsas liikunnanlisäys  ei sovi pelkästään nopeaa painonpudotusta tavoittelevalle ja pitkäjänteistä elämäntapamuutosta aloittavan on hyvä tiedostaa tämä välttyäkseen  eponnistumisen tunnetta tilanteessa jossa todellisuudessa menee hyvin.

Minä en tavoittele nopeaa painon pudotusta ja haluan liikkua. Tavoittelen kunnon nousua ja teho/paino-suhteen parannusta usean kuukauden kuluessa. Siksi entrasin taannoin esittelemääni kaaviota uuteen uskoon, siten että tavoitepainokäyrässä on etukäteen suurinpiirtein huomioituna se, minkälaista liikuntaa milloinkin harjoitan.  Siitä tuli tällainen.Vaikka minulla on jo kokemuksen kautta tiedossa, miten liikunta vaikuttaa minulla painoon päivätasolla,  silti päivittäisiin lukemiin tulee usein takerrutuksi  liikaa.

Siksipä nyt merkkasin käyrään liikuntojen lisäksi muutaman tiedossa olevan painopiikin: Sisäsoudun Finnish Open 500m ja 10km (Imatra,19-20.3) ja Ergomaraton (Kerava, 23-24.4).