lauantai 19. lokakuuta 2019

Autontyöntöharjoittelun loppukiri ja Veronan maraton

Autontyönnön Guinnessin ennätysprojektissa on viimeiset harjoitusviikot menossa. Viimeisten kolmen viikon aikana olen siirtänyt harjoitelun painopistettä sellaisiin hommiin joiden toivon parantavan hapenottokykyä  ja vauhtikestävyyttä jotta jaksaisin pitää hyvää vauhtia yllä koko mailin ajan. Olen alkanut juosta. Viime viikonloppuna kävi niin, että

- huomasin juoksun olevan jo aika hauskaa
- hoksasin että Läskimaija täyttää 17.11. kymmenen vuotta
- 17.11. järjestetään Veronan maraton

Autontyöntön ja maratonin väliin jää siis luultavasti kaksi viikkoa. Ilmoittauduin. Miksipä ei! Maratoniin valmistautuminen sopii mainiosti tähän kohtaan ja siirtää ajatukset tulevaan. En kerkeä jännittää autontyönnön yksityiskohtia liikaa.

Kysyin Facebookissa arvauksia ja ennustuksia loppuajaksi, näillä spekseillä:

- mies, 46 vuotta, päivän paino 110,3 kg.
- juossut heinä-elo-syyskuussa keskimäärin 6,7 km  viikossa.
- maraton tasan kuukauden kuluttua, 17.11.

Vastauksia tuli reilut 40, ne jakautuvat näin:




Aion juosta kovaa lähdöstä maaliin, ja jos se ei onnistu, keskeytän. Olen nimittäin huomannut, että selkä ei kipeydy juoksusta jos pidän tiukan,  jäntevän ja nopean juoksuasennon.  Jos hidastan vauhtia ja annan ryhdin pettää, alaselkään alkaa sattua. Käskyt eivät kulje täysillä jalkoihin, persaus puutuu ja juoksu menee sekaisin.

Minun ei ole mahdollista juosta maratonia reilusti yli neljään tuntiin. Selkä ei yksinkertaisesti kestä sellaista menoa. Minun on juostava nopeusalueella 04:45 - 05:30 /km. Tuolla nopeudella keskivartalon tuki pysyy kunnossa ja asento hyvänä.

On siis saatava kestävyys sellaiseksi, että pystyn ylläpitämään tuota vauhtia maratonin ajan. Ei ongelma, seitsenkohtainen esoteerinen harjoitusmetodi auttaa!

1. Paino 

Tavoittelen n. 5kg painonpudotusta maratoniin mennessä. Juoksu on kevyempää kun painaa vähemmän. (laskuri)

2. Keuhkojen kapasiteetti

Kun rasvakudos keuhkojen alueella vähenee, keuhkojen kapasiteetti kasvaa ja hengittäminen on kevyempää. (ks.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26869243 ja https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10952368)

3. Juoksutekniikka ja lihasten oppiminen 

Vaikka en ole juossut, olen viettänyt aikaa jalkojen päällä. Autoa työntäessä voimaa tuotetaan verrattain paljon, mutta ei samalla tapaa terävästi kuin juostessa.  Huomaan jokaisella juoksulenkillä, kuinka tekniikka hioutuu kohdilleen ja lihakset oppivat tuottamaan voimaa tarpeeseen. (Luettavaa)

4. Sauna ja veriplasman määrä 

Saunominen kolmen viikon ajan kolme kertaa viikossa  heti harjoittelun jälkeen nostaa veriplasman määrää. Olen saunonut edellisten kahden viikon aikana kymmenen kertaa. Se on sitäpaitsi ihanaa.

Kuvituskuva "It came from the lake."
5. Hyvin syöminen ja suolistobakteerit

Olen hellinyt suolistobakteereitani  viimeiset kuukaudet mm. pavuilla, hapankaalilla, turkkilaisella jugurtilla, punajuurimehuilla ja kuidulla.  (Endurance exercise and gut microbiota: A review)

6. Punajuurimehu

Punajuurimehu on taikajuomani. Olen juonut sitä puolen litran pullollisen päivittäin neljän viikon ajan. (Linkkejä tutkimuksiiin)

7. Placebo

Olen placebo-mies. Kun uskon, että joku juttu toimii, niin se toimii. (Placebo Power / breakingmuscle.com)

Laskelmieni mukaan  näillä keinoin ja järjestelmällisen harjoittelun avulla kestävyyssuorituskykyni paranee maratoniin mennessä n. 985%. Lopputuloksena juoksen maratonin Veronassa hämmästyttävän kovaa. Tai keskeytän.