sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Napatyrägate ja FIRC 2000m

Eilen vietettiin napatyrägaten kliimaksin kuukausijuhlapäivää.

Nyt jälkikäteen minulle on aivan selvää, miksi tilanne eskaloitui aaton aattona 23.12. räjähdyspisteeseen.

1. painoni oli noussut kuukaudessa 23.11 - 23.12 vajaat kymmenen kiloa, mahassa tuli ahdasta.
2. samanaikaisesti juoksin painoliivit päällä, jotka kohdistivat nimenoman navan yläpuolelle paineen.
3. aatonaattona sain yhtäkkisen rajun oksennuskohtauksen joka sitten räjäytti tilanteen siihen pisteeseen että päädyin sairaalaan.

Ehkä, jos jokin näistä kolmesta asista ei olisi tapahtunut, napatyrägate ei olisi saavuttanut leimahduspistettä tai se olisi tapahtunut myöhemmin.

Olen kuitenkin onnellinen että niin kävi. Tovin aikaa surkuttelin sitä, miten tämä sattumus nyt laittaa tehdyt suunnitelmat uusiksi, mutta sitten tilanne kääntyi toisinpäin. Ihan samaan tapaan kuin vuonna 2009 se toimi nyt herätyskellona. Motivaationi on noussut hetkessä aivan uudelle tasolle.

Navan seutu oli kolmisen viikkoa sen verran kipeä, että liikkuminen ei ollut kivaa.  Kaksi viikkoa sitten koitin varovasti soutulaitetta, ja se tuntui yllättävän hyvältä.

FIRC 2000m "osallistumisoikeus" 


Maanantaina 11.1 otin tavaksi sisällyttää työpäivään kaksi noin 8 minuutin soutua. Yksi soutu aamupäivällä, toinen iltapäivällä. Olen käyttänyt samaa ideaa joskus ennenkin, ja se on toiminut tosi hyvin. Se piristää ja tehostaa työntekoa merkittävästi. Näin:

- 1 km (n. 4min) kevyttä soutua,
- 1 km (n. 4min) siten, että 5-vetoa aivan täysillä, sitten loput 200 metristä rauhallisesti.

Yllätyin, miten nopeasti kunto ja soutukunto alkoi löytyä. Päätin, että jos 5-vedon hetkellinen voima ylittää tason nopeus alle 1:20 / 500m, niin annan itselleni luvan ilmoittautua sisäsoudun SM-2000 metrille. Osallistumisoikeustavoite motivoi, ja onnistuin.

Niinpä eilen lähdimme junalla tyttären kanssa kohti Helsinkiä, FIRC:iä ja matkamessuja.

Valmistautumiseni FIRC:iin sisälsi yhteensä 4.5 tuntia soutua, mukaanlukien joulukuun soudut. Joku toinen ei ehkä tässä tilanteessa katsoisi asialliseksi osallistua kilpailuun kun on tiedossa että kunto ei mahdollista edes omien aikaisempien tulosten haastamista saatikka sitten muiden kilpailijoiden.

Soutu oli kuitenkin menestys.

Suunnitelmani oli soutaa ensimmäiset 1500 metriä varmaa VK-soutua 1:45 - 1:50 vauhtia  ja kiristää loppua kohden niin että luukutan lopussa aivan täysiä. Aiemmin olen aloittanut liian kovaa, ja lopussa hyytynyt.

Tiesin, että suunnitelma johtaa kokonaisajaltaan heikoimpaan tulokseen ikinä. Niin kävikin, mutta sain silti tismalleen sen mitä halusin. Viimeiset 500 metriä sujuivat kiristyvää tahtia, ja lopussa tuntui että voin vielä jatkaa. Lunastin itseltäni osallistumisoikeuden 500 metrin SM-kilpailuun Imatralla 19.3 ja sain motivaation pyrkiä nipistämään pari sekunttia viime vuoden ajasta. Aion harjoitella sinne eri tavalla kuin viime vuonna, silloin keskityin lähes pelkästään maksimivoiman kasvattamiseen.

Matkamessuilla osallistuimme tyttären kanssa 28 eri arvontaan.