sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Liikunta, painonkyttääjän kompastuskivi

Aika monesti minulta on kysytty, liikunnallako olet painosi tiputtanut.

Nyt tulee todellinen superhyperdieettivinkki: jos haluat pudottaa kiloja helposti ja nopeasti LOPETA LIIKUNTA.

Liikunta, erityisesti kunnon hikijumppa, tekee nopeasta painon pudottamisesta  tosi vaikeaa.  

Esimerkiksi jo pelkästään runsas ja nopea juoksumäärän lisääminen kerryttää lihaksiin kiloittain nestettä. Jos vielä lisäksi harrastat liikuntaa monimuotoisesti niin että koko kehon lihakset joutuvat korjaus-kehitttymis ja -kasvutöihin, teet projektistasi vielä vaikeamman.

Tuskasi lisääntyy päivä päivältä ajatusten myötä:
Paino ja liikuntamäärä per viikko

"Eilenkin uin, pumppasin rautaa, sisäsoudin ja juoksin yhteensä yli 2500 kilokalorin verran,  miksi painoni vain nousee?"

Seuraavana päivänä sitten heilutat raajojasi eri liikuntamuodoissa yhä enemmän ja syöt entistäkin vähemmän.  Painosi nousee entistä enemmän, kroppasi levittää stressihormoneita ja lopulta mielenterveytesikin romahtaa.

Kun liikunta lisätään kuvioon, kaava monimutkaistuu ja muutokset tapahtuvat parin-kolmen viikon viiveellä ja vähemmän suoraviivaisesti kuin pelkästään sisäänsyötettyjä kaloreita säädellessä. Tämä alkurekyyli tulee nimenomaan liikunnan määrää tai tehoa lisättäessä.  Siksi runsas liikunnanlisäys  ei sovi pelkästään nopeaa painonpudotusta tavoittelevalle ja pitkäjänteistä elämäntapamuutosta aloittavan on hyvä tiedostaa tämä välttyäkseen  eponnistumisen tunnetta tilanteessa jossa todellisuudessa menee hyvin.

Minä en tavoittele nopeaa painon pudotusta ja haluan liikkua. Tavoittelen kunnon nousua ja teho/paino-suhteen parannusta usean kuukauden kuluessa. Siksi entrasin taannoin esittelemääni kaaviota uuteen uskoon, siten että tavoitepainokäyrässä on etukäteen suurinpiirtein huomioituna se, minkälaista liikuntaa milloinkin harjoitan.  Siitä tuli tällainen.Vaikka minulla on jo kokemuksen kautta tiedossa, miten liikunta vaikuttaa minulla painoon päivätasolla,  silti päivittäisiin lukemiin tulee usein takerrutuksi  liikaa.

Siksipä nyt merkkasin käyrään liikuntojen lisäksi muutaman tiedossa olevan painopiikin: Sisäsoudun Finnish Open 500m ja 10km (Imatra,19-20.3) ja Ergomaraton (Kerava, 23-24.4).