keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Lannistumaton laboratoriorotta

Laboratoriorotta, Wikipedia
Tarkkaavainen sosiaalisten  tirkistysaukkojen lävitse kurkisteleva internet-käyttäjä on saattanut huomata viimeisten viikkojen aikana henkisessä olotilassani tapahtuneen muutoksen.  Mielialani  on vaihtunut innostuneesta, energisestä ja ideoita pulppuavasta hämmentyneen lamaantuneeksi.

Punaiset silmät tuijottavat tyhjyyteen.

Tähän on selitys.

Olen loka-marraskuussa  suorittamieni ihmiskokeiden aikana saanut huomaamattani mahdollisuuden tarkastella läheltä kahden testeissä mukana olleen suomalaisen yrityksen Kickstarter- ja Indiegogo-joukkorahoituspalveluissa julkaisemia tuotekehityshankkeita ja näiden yritysten ponnisteluja projektiensa eteen.

Ks. Kuopiolaisen Myontecin lihastoimintaa mittaavien mShorts-älyshortsien kuluttajaversio (Kickstarter-projektisivu, päättynyt)  ja Tamperelaisen Runteqin Zoi-juoksutekniikka-anturit (Indiegogo-projektisivu, käynnissä vielä viisi päivää).

Ensin järkytyin, sitten masennuin siitä, miten vahva kitka näillä yrityksillä on voitettavanaan.

Eräätkin digi- ja medialan konkarit kirjoittelevat lehtiin ynnä huutelevat juhlatilaisuuksissa kännipäissään, kuinka NYT on tekojen aika ja NYT tarvitaan uusia kasvuyrityksiä. Jos sitten jostain  tämä kasvuyrityksen ihme löytyy, on sitä kaikin keinoin tuettava. On vaellettava sellaisen luokse,  hellittävä sahramein ja sanankääntein.  On luotava infrastruktuuria, yhteistyöverkkoja ja ekosysteemejä. Toimivat riskirahoitusmarkkinat! Varmistettava lainsäädännön ja regulaation toiminta kaikenlaisissa ja jopa teoreettisesti mahdottomissakin tilanteissa! Tuettava on, niin perkeleesti tuettava. Talvisodan henki. Käytännön toimia vain!

Mutta älä hyvä ihminen vinkkaa tällaiselle ihmiselle,  että se on ihan käytännössä mahdollista se käytännön toimi. Klikkailemalla!

Se järkyttyy, piruparka.

Runteqin Zoi-juoksuantureiden ja -kännysovelluksen joukkorahoitusprojektia on jäljellä vielä viisi päivää.  Siihen voi osalllistua esitilaamalla tulevan tuotteen 79 euron hintaan (joka on muuten noin puolet siitä hinnasta, jolla tuote on tarkoitus tulla kauppoihin saataville).

Nyt olen pettymykseni ja järkytykseni käsitellyt.  Seuraavien viiden päivän aikana laitan kropan ja mielen likoon.  Käytettävissä on vielä ainakin julkinen alastomuus, muna-autot ja lörtsyt. Tällaiset asiat ovat viimepäivinä kiinnittäneet ihmisten huomiota. On vain mietittävä, miten tähän yhdistää anturit ja juoksun.

Ihan ensiksi ja seuraavaksi kuitenkin kirjoitan tarkemmin Myontecin mShortseista. Ehkä kuluttajatuotekin tulee vielä joskus saataville, vaikka tämänkertainen juna meni jo. 

Terkkuja digi-ja medialan tohtorismiehille ja konkareille. Kirjoitellaan!