tiistai 29. syyskuuta 2015

Geenit puntarissa (2/2): Athletigen.com

Teetin viime vuonna 23andme.com-palvelussa geenitestin. » Lue lisää

Tänä keväänä kuulin Athletigen.com-palvelusta, joka on erikoistunut niiden geenien analysointiin ja tulkkaamiseen, jotka tutkimusten mukaan liittyvät  urheiluun - kestävyyteen, palautumiseen, aineenvaihduntaan, lihasten toimintaan jne.

Ainakin toistaiseksi 23andme.com:sta ladatun genome- zippipaketin voi ajaa Athletigen.com palvelussa ilmaiseksi. 

Mm. geenimarkkerisetti  rs11549465 (CC), rs6090314 (AG), rs884736 (CT), rs10500872 (TT),  rs11715829 (TT), rs12115454 (GG), rs12896790, (GG), rs4973706 (TT), rs6552828 (AA), rs10921078 (AG) ja rs8192678 (CT) sekä rs2267668 (AA) on hyvä juttu, koska ne on yhdistetty ihmisiin jotka voivat kätevämmin nostaa maksimaalista hapenottokykyään harjoittelulla.

Melko kryptistä. 

Athletigen.com analysoi  geenimarkkerisi, vertailee niitä tutkimuksiin, ja lopuksi tarjoaa löydöksensä yksinkertaisen käyttöliittymän kautta seitsemään selkeään osa-alueeseen jaoteltuna (motivation, power, anaerobic, endurance, metabolism, recovery, injury). Lisäksi se antaa tietoa siitä, mikä ruokavalio sinulle voisi sopia sekä muita aidosti hyödyllisen oloisia yksityiskohtia. Osan on varmasti kukin jo eläessään kokemuksen kautta itsestään oppinutkin.

Se vaikuttaa  pätevältä palvelulta, ja erityisesti siksi että tieto on onnistuttu pukemaan ymmärrettävään muotoon. 

Jos suhtautuisin liikuntaan  kilpailullisesti, tavoitteellisesti tai vakavasti, niin pyrkisin huomioimaan sen antaman osviitan elämässäni ja harjoittelussani. Ehkäpä jopa saattaisin keskittyä niihin lajeihin ja asioihin, joissa minulla olisi geneettisesti aavistuksen paremmat lähtökohdat kuin joillakuilla muilla. 

Laitoin sähköpostia Athletigen-palveluun kyselläkseni jatkosta. Sain kuulla,  että he haluavat erityisesti keskittyä tiedon esittämiseen ymmärrettävässä muodossa. Jatkossa on mahdollisesti tulossa mm. personoituja DNA:n huomioivia valmennusohjelmia. Niissä pyritään  ottamaan harjoittelussa, ravinnossa ja levossa huomioon se, mikä kenellekin parhaiten sopii.  Näin huippu-urheilussa varmaan tehdään jo nyt.

Palvelu tarjoaa mm. tällaisia näkymiä:


Motivaatio
Voima
Aineenvaihdunta
Palautuminen
Kestävyys
Loukkaantumisriski
Anaerobinen suoritusky
Ravinto

Vahvuusalueeni on geenien mukaan voima, palautuminen, motivaatio, aineenvaihdunta ja pieni loukkaantumisriski. Kestävyys on yksi heikoimmista osa-alueistani.  Jos otetaan satunnaiset 100 ihmistä, niin 62:lla heistä olisi kestävyys-kohdassa korkeampi geeni-score kuin minulla.  

On tälläkin kuitenkin pärjätty. Asiat ovat sillä tavoin sidoksissa, että mm. kestävyyttä on helpompi kehittää, jos  on hyvä palautumiskyky, motivoitunut eikä loukkaannu helposti.  Minusta on mielenkiintoista, että koen nimenomaan kestävyysliikunnan palkitsevimmaksi - ehkä juuri siksi, että olen luontaisesti siinä heikoimmilani?

Huomionarvoista on, että erot joita tutkimuksissa on joillain geenikombinaatioilla nähty ja joiden perusteella "arvosanat" annetaan ovat usein mikroskooppisen pieniä ja harvoin vaikuttavat yhtään mihinkään kuin korkeintaan huipputason urheilussa.
 
En voi siis syyttää geenejäni, jos olen tyytymätön painooni tai en onnistu liikunnallisissa tavoitteissani.  Kun nyt tiedän sen, ehkä tutkimus kannatti.