keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Hyvin nukuttu on (enemmän kuin) puoliksi tehty

nicolewilkins.com
“Run when you can, walk if you have to, crawl if you must; just never give up.” Dean Karnazes 

Tuntuu ehkä oikealta ja hienolta tehdä samoin kuin The Ultra Marathon Man Dean Karnazes sanoo tai kuten punaisissa rintaliiveissä ja alkkareissa juokseva Nicole Wilkins kehottaa.

On kenties kunniakasta ja vähintäänkin näyttävää kiivetä perse edellä puuhun.

Nicolen  ja Deanin motivaatioviestien kaltaisia sanomaa on some pullollaan. Sisukkuus, päättäväisyys ja ihmisten motivointi ovat toki hienoja asioita.

Motivoitua voi liikaakin tai väärällä tavalla. Nytkin, pari viikkoa ennen Imatran 500 m:n ja 10 km:n kisoja tekisi mieli treenata niin perkeleesti, vähintään enemmän kuin tarpeeksi.

Aina joskus erehtyy ajattelemaan että kunto on jonkinlainen kuppi, jota voi täyttää piripintaan treenaamalla paljon ja vähän päälle.  

Mutta kunto onkin enemmän niin kuin vesi-ilmapallo. Liian isolla paineella mitään ei mene sisään ja liian isolla määrällä ylimääräinen kunto  ei valu maahan, vaan pallo räjähtää ja koko homma on aloitettava taas alusta. Rankka treeni lämmittää tovin kuin pissa housussa, mutta vasta kunnon lepo muuttaa sen hyväksi treeniksi.

Ainoastaan lepo mahdollistaa sen, että pystyy harjoittelemaan kunnolla, kuntoilusta voi nauttia ja sen että treenaaminen johtaa kehitykseen.  Jos näin jaksaa tehdä riittävän pitkään, voi sitten halutessaan kiivetä vaikka perse edellä puuhun. 
Omegawave

Viime kuukausina olen oppinut tulkitsemaan ylirasittumisen ennusmerkkejä paremmin. Siinä ovat osaltaan  auttaneet sydänsähkökäyrää mittaava Omegawave ja sähköimpulssien kulkua lihaksissa mittaaava Checkmylevel.

Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, miltä tuntuu ja mitä mittarit silloin sanovat. Hiljalleen on käynyt niin, että osaan mielestäni tulkita itseäni paremmin.  Esimerkiksi tänään suunnistan punttisalille sen sijaan, että tekisin intervallivetoja.

Sekä Omegawave että Checkmylevel vahvistavat tuntemukseni  että eilinen 500 m:n testisoutu ja sen päälle tehdyt vedot ovat vielä kroppaan imeytymättä. Sen sijaan voimaharjoittelulle on tilausta. Mistä ne sen tietävät, ei aavistustakaan. 
Checkmylevel

Joinain päivinä  Omegawaven kaikki neljä lippua ovat puolitangossa ja Checkmylevel huutaa: "You have not recovered, SLOW DOWN!" Viimeistään silloin on pidettävä tauko liikunnasta.

Lepoa on  monenlaista. Jonain päivinä sydän ja aerobinen koneisto tarvitsevat lepoa, mutta lihakset ovat vielä valmiina ottamaan vastaan kuormaa.  Toisina päivinä taas lihakset nauttivat aerobisen liikunnan verenkiertoa lisäävästä ja palauttavasta vaikutuksesta. Nämä kaksi mittaria ovat oivallisia värkkejä kunnon eri osa-alueiden rääkkäämisen rytmittämisessä.

Lepopäivät ovat edelleen vaikeita.

“Se on kuin rahaa pankkiin kantaas, kun nuori mies nukkuu.” Aapeli-paappa.

Siitä ei ole kauan,  kun vielä kunnon nörtin tavoin istuin tietokoneen ääressä aina aamuöisin. Nukuin 4-5 tuntia ja heräsin aamulla kiroillen. Tätä jatkui noin 15 vuotta.

Beddit-unimittari
Aapeli-paappa oli viisas mies. Vähintään Dean Karnazesin veroinen. Rentoutumalla silloin, kun on sen aika, ja nukkumalla yöllä hyvin saa pidettyä lepopäivät minimissä ja jaksaa tehdä kunnolla sen, mitä haluaa.

Käyttämäni suomalainen Beddit-unimittari julkisti viime kuussa  Beddit Family -webbiliittymän. Sen lisäksi, että samaan selainliittymään saa koko perheen unitiedot, sieltä voi seura muunmuassa sitä,  miten nukkuminen on muuttunut ajan mitaan.

 Nykyään minä nukun näin:
Helmikuun alussa, 2.-10 päivä soudin paljon. Kaikkiaan noin 200km viikon aikana. Kuormituksen kasaantumisen näkee hyvin unenaikaisen leposykkeen kehityksestä. Viime viikonloppuna lepäsin.

Yhden yön hyvät unet näyttää tältä:


“Hyvin nukuttu on enemmän kuin puoliksi tehty.” Läskimaija.