tiistai 23. syyskuuta 2014

Hyvä mieli on paras palautusjuoma

Olen viimeisen kuukauden aikana ihmetellyt sitä, että mikään ei tunnu missään. Tai siis nimenomaan tuntuu: ihanan rennolta, rankalta,  raisulta ja tyydyttävältä, milloin miltäkin. Hyvältä. Olen istunut monet kerrat huohottamassa milloin terassilla, milloin polun varressa. 

"Sulla ei ole murheita, ei salaisuuksia ja sulla on hyvä mieli", sanoi vaimo kun tätä erään kerran mietin ääneen.  Se suhahti silloin toisesta korvasta ulos.

Nastolan täysmatkan jälkeiseen viimeiseen neljään viikkoon on mahtunut neljä puolimaratonin mittaista lenkkiä sekä kaksi n. 40 km mittaista lenkkiä joista toinen nopein maraton toistaiseksi. Lisäksi muut Endomondon  64 km ohjelman mukaiset juoksut, lihaskuntoiluja ja cooper-ennätys.

Olen tunnostellut ja kysellyt tarkkaan jokaisen nivelen ja mielen vointia, jättänyt joitain  jumppia väliinkin jos on tuntunut jotain outoa.  Olen ihmetellyt, miten tämä voi mennä näin.

Vaimoni on maailman viisain ihminen. Ei murheita. Se on se juttu.

Converging and replicated evidence from experimental and clinical models of wound healing indicate that psychological stress leads to clinically relevant delays in wound healing. 

 // The Impact of Psychological Stress on Wound Healing: Methods and Mechanisms, US National library of Medicine. 

Hyvä mieli on paras palautusjuoma.