sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ihmisen ohjelmoinnista

Ilmoittauduin viime viikolla  triathlonin puolimatkalle Joroisiin 14.7.2012.

Matka. Erityisesti triathlonin yhteydessä yleisinhimillinen ensireaktio tuntuu olevan kysyä "mitkä ne matkat on". (uinti 1.9km, pyöräily 90 km, juoksu 21.1 km).

Mitä ne matkat on? Wikipedian mukaan "Pituus (lat. longitudo, spatium; ’pituus’, ’matka’) on fysiikan suure, jota voidaan toisissa yhteyksissä kutsua etäisyydeksi tai matkaksikin".

Ei se kuitenkaan taida niin olla. paikallinen näätähölkkä, puolimaraton, maraton, puoli- tai  täysmatkantriathlon eivät ole matkoja. Ne taitavat sittenkin olla kulkuneuvoja elämän aika-avaruus -jatkumossa tilasta toiseen siirtymiseen. Se varsinainen matka tehdään vuosien saatossa, ja pään sisällä.

Ostin vuodenvaihteessa ennakkolipun läskimaijan avaruusseikkailun muutamiin tuleviin kulkuneuvoihin: 24 weeks to an Endurance Triathlon.Olen nyt yhdekssännellä viikolla.   

"Aivosolut muodostavat alkeellisia hermoratoja. Pian keskushermosto lähettää viestejä elimistöön, ja jotkut refleksit alkavat jo olla toimintakykyisiä. Alkion kasvoissa kaikki alkaa jo olla periaatteessa kohdallaan, vaikka nenä on vielä leveä ja tummat silmät ovat suuret ja melko loitolla toisistaan." -- Kaksplus - Raskaus viikko viikolta

Suurinpiirtein siltä tuntuukin. Minulla ei kuitenkaan valitettavasti ole henkilökohtaista kokemusta raskaudesta, mutta kyllä tämä tuntuu tutulta.  Tämä on ihan perinteinen ohjelmointiprojekti.

Itseasiassa projektisuunnitelma vaikuttaa varsin helpolta. Siihen ei mm. näyttäisi sisältyvän monituntisia multisite-puhelinpalavereja, kiusallisia hengenkohotussaunailtoja eikä kukaan projektihenkilöstöstä ainakaan tässä vaiheessa ole sitä mieltä ettei tästä nyt kuitenkaan tule mitään, koska on epäselvää mitä asiakas oikeastaan edes halusi.

Olen seurannut kirjan ohjeita melko tarkkaan. Alun  kuuden viikon "adaptation -phasen" tarkoituksena oli lähinnä kai hiljalleen hilata harjoitusmäärä 10-12 tuntiin per viikko ja totuttautua säännölliseen harjoitteluun - tämä vaihe salli manuaalinkin mukaan jossain määrin vapaamuotoisen suhtautumisen.

Viimeiset kaksi viikkoa olen seurannut speksiä erityisen tarkasti. Ollaan "aerobic -phasessa". Jokaikiselle päivälle on tarkka ohjelmarunko, jonka ainoastaan yksinkertaisesti aukikirjoitan toteuttamalla komennot hetkuttamalla kehoani ohjelman mukaan. 15 viikon kuluttua olen ironman-junassa, matkalla johonkin.