Vaikka olen jo muutama kuukausi sitten lukinnut ajatukseni ja harjoitteluni kohti Vantaan maratonia ja juoksua 28 kiloa painava rinkka selässä niin oikeastaan tuleva lauantai on minulle projektin peruskiven muuraustapahtuma. Silloin juostaan Lohjalla Jupen tuparimaraton. Itse juoksen puolimaratonin, ja selässäni on 20 kilon rinkka. Syntyy selkeä käsitys, mitä ja miten paljon on tehtävä että jaksan juosta tuplasti pidempään, kovempaa ja raskaamman painon kanssa.
Koelenkillä Finn-Savotta Jääkäririnkan kanssa |
Jääkäri-rinkka on parannettu malli alkujaan Suomen Puolustusvoimille suunnitellusta Modulaari-LJK (laskuvarjojääkäri) rinkasta. Kapean muotonsa ansiosta rinkka sopii erinomaisesti hiihtämiseen ja vaeltamiseen vaikeassa maastossa, jossa käsiä pitää pystyä käyttämään vapaasti. Vahvan alumiinirunkonsa ansiosta Jääkäri-rinkka on todella tukeva kantaa.
Otin yhteyttä Finn-Savottaan, ja minulle vastattiin: Projektisi kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta ja mielellämme olemme mukana mahdollisessa Guinness-ennätyksen rikkoutumisessa.
Minusta tällainen suhtautuminen on huikean hienoa ja luulen, että se onkin yksi Finn-Savotan menestyksen salaisuuksista: aito mielenkiinto tehdä paras tuote.
Kiitos! Tulen antamaan rinkalle kyytiä.
Maaliskuussa kävimme Runteqin toimitusjohtajan Tommi Ojalan kanssa tapaamassa GE Health Innovation Villagessa Myontec:in vetäjää Janne Pylvästä.
Myontec on kehittänyt mShorts-älyshortsit, jotka mittaavat lihasten toimintaa EMG (Elektromyografia)-mittauksella. Mittauksella saadaan selville mm. kuorman jakautuminen eri lihaksille, tietoa lihasten aktivoitumisesta, relaksaatiosta ja väsymisestä.
Runteq taas on kehittänyt Zoi-nimisen tuotteen, joka koostuu rintaan ja/tai jalkaan asennettavasta anturista ja kännyappsista. Anturi mittaa mm. kiihtyvyyksiä, pystyliikettä, askeltiheyttä ja maakontaktia, ja kehoon kohdistuvia voimia. Kännysovellus purkaa tiedot helposti ymmärrettävään muotoon siitä, miten juokset ja mhin ja miten sinun kannattaisi juoksutekniikkasi keskittyä.
... mutta mistä sitten juttelimme Helsingin tapaamisessa? No siitä, että kun yhdistämme Runteqin juoksukinematiikka-analyysin Myontecin lihasaktivaatio, -relaksaatio, kuorma ja lihasväsymyskynnystietoon... on lopputuloksena jotain aivan ainutlaatuista.
Totesimme, että Guinness-projekti ja siihen liittyvä harjoittelu erilaisten kuormien kanssa tarjoaa erinomaiset puitteet yritysten väliselle Mad Scientist-tyyliselle yhteistyölle, jonka aikana pengotaan yhdistellään ja analysoidaan dataa ristiin rastiin ennakkoluulottamasti, saadaan selville syitä ja seurauksia, lopputuloksena saattaa syntyä jopa jotain mullistavaa. Konkreettisesti ensi tavoite on mm. yhdistää lihasten toiminnan eri vaiheet juoksun askeleen vaiheisiin.
Tai jos ei synnykään mitään mullistavaa, niin ainakaan meillä ei ollut tylsää sitä tehdessämme. Lauantaina minulla on siis päälläni sekä Myontecin älyshortsit että Runteqin Zoi-anturi, ja rinkkaa kantaessani kerään saaveittain jatkossa tutkittavaa tietoa...