sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Erätauko ja tilannekatsaus

Tehtävä avaruudessa:  "The fastest marathon carrying a 60 lb pack is 4 hr 39 min 9 sec and was run by Toru Sakurai (Japan) at the Tokyo Marathon 2013 in Tokyo, Japan, on 24 February 2013. 60 lb is 27.22 Kg. Toru Sakurai is a Japanese army instructor." // Guinness World Records, Fastest marathon carrying a 60-lb pack

Olen juossut edellisten neljän viikon aikana kolme puolimaratonia rinkan kanssa.

- Lohjalla, 2:24:xx, rinkka n. 20 kg
- Helsingissä, 2:12:xx, rinkka n. 21 kg
- Lempäälässä, 2:06:xx rinkka n. 27 kg

Siinä sivussa on muodostunut  hyvä käsitys siitä missä mennään:

- maraton  27.22 kg rinkan kanssa alle 4:39:09 lokakuussa  on mahdollinen ja taidan olla aikataulussa.

- järkevä tavoitenopeus maratonilla 27.2 kg rinkan kanssa  on 5:55 /km, se johtaa loppuaikaan neljä tuntia 10 minuuttia. Ajattelen juoksevani tasaista vauhtia samalla askeleella koko matkan. Nyt juostujen puolimaratonien perusteella onnistumisen kannalta tärkeintä on pitää tekniikka paketissa alusta loppuun.

- kovimmalla koetuksella ovat vatsan, lantioseudun ja selän lihakset.

Niitä on treenattava kesänkin
aikaan muutenkin kuin juoksemalla. Soutamalla, puntilla, ja kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla monipuolisesti.  Jalkojen lihakset ovat jonkinlaisessa hämmennyksessä ensimmäisen puoli tuntia, mutta kunnolla lämmittyä homma on itseasiassa tuntunut kevenevän. Minusta tuntuu, että mm. talven aikana punttisalilla tekemäni pitkät sarjat nopeita yhden jalan prässejä ja penkille kiipeämisiä tanko niskassa ja painoliivit päällä ovat olleet tätäkin projektia varten tosi hyvä juttu, vaikka silloin mielessäni olikin lähinnä soutu.

- varusteet toimivat todella hyvin. Ei  hiertymiä, ei ongelmia verenkierron kanssa, ei mustelmia, käsien liike ei esty ja  juoksemaan pystyy normaalisti. Savotta Jääkäririnkka on jäätävän hyvä.  Runteqin Zoi-juoksutekniikka-anturi ja Myontecin lihasaktiivisuutta mittaavat shortsit ovat myös osoittautuneet elintärkeiksi. Yhdistämällä Zoi:n ja mBody shortsien tuottaman tiedon olen voinut lihaskuorman ja juoksutekniikan perusteella tarkistaa onko rinkka epätasapainoisesti pakattu, yläkropan asento kääntynyt juoksun aikana, tai askellus muuttunut. Näin olen juoksu juoksulta tehnyt pikku parannuksia, ja vaikka taakka on lisääntynyt, en ole mennyt rikki. Näin pitäisi varmasti tehdä ilman lisäkuormaakin, mutta nyt se  on konkretisoitunut erityisen hyvin.

- Vaikka Ideapark-juoksu sujuikin ajallisesti hyvin, tehontuotto ja lihaskestävyys oli siellä aivan äärirajoilla.   Jokaisella askeleella ajattelin, että noinkohan jaksan vielä seuraavan ponnistuksen. Olen  varma, että maratonin jälkimmäisellä puolikkaalla olisi tullut vastaan sekin askel jolla jokin palanen sortuu,  sitten seuraava, dominoefekti valmis ja juoksu ohi. On mentävä samalla tekniikalla kuin juna alusta loppuun.

Tosi hyvä juttu, että tuli raja vastaan, se motivoi tiputtamaan painoa. Nyt painan yhä noin 105 kg. Riittävä varmuusvara maratonille voisi syntyä 10kg pudotuksella 95 kiloon.

- mielettömän hauskaa, innostavaa ja motivoivaa juosta viikon päätteeksi  viikon raskain ja pisin juoksu jossain juoksutapahtumassa isolla porukalla! Aion tehdä niin koko kesän ja lokakuulle asti.

Nyt menen kuitenkin seuraavat kolme viikkoa kevyesti ja annan nivelten ja lihasten palautua sopivasti liikkuen ja löllötellen. Vasta kesäkuun lopulla seuraava puolimaraton tai pidempi rinkan kanssa.