sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kätevä hoito-opas rasitusvammoihin, suolistosairauksiin sekä muihin terveysongelmiin

Varsin usein vielä nykyaikanakin törmää harhakäsitykseen, jonka mukaan terveysasioissa kannattaa hyödyntää alan ammattilaisten asiantuntemusta. "Mene lääkäriin", ne sanovat. "Käy ainakin varmistamassa asia ortopedillä", toiset säestävät.

Kuten kaikki hyvin tietävät, asiantuntijalle ajan saaminen on hankalaa, vaivalloista ja  palvelut ovat kalliita.  Miten joku ventovieras ihminen voisi lyhyen tutkimuksen ja suullisen kuvauksen perusteella mitenkään muodostaa mitään muuta kuin ennakko-olettamuksiin perustuvan näkemyksen. Pahimmassa tapauksessa joudut riisumaan sukkasi ja näyttämään sen miten huonossa kunnossa kyntesi ovat. Joudut paljastamaan, mahdollisesti jopa naislääkärille, häpeämäsi mahakummun ja lähes poikkeuksetta joudutaan tutkimaan peräsuoli.

EI ENÄÄ! Kas, me eletään informaatioyhteiskunnassa. Tiedon valtatieltä ne ratkaisut löytyvät. Tarvitaan vain itseluottamusta ja kyky yhdistellä löytynyttä tietoa. Ja siihen meidät ihmiset on luotu, sinutkin! Koen velvollisuudekseni jakaa tämän tiedon ja rohkaista: sinä itse  olet itsesi paras asiantuntija!

Nykyajan cybertohtorin lääkärinlaukkuun kuuluvat:

- Google
- YouTube
- Keskusteluryhmät
- Kuvahaku

Esittelen nyt näiden työkalujen käyttöperiaatteet omakohtaisen kokemuksen kautta. Olen toiminut alalla jo kuusi vuotta.

Vuonna 2007 ajoin syystä, jota en enää muista, Seinäjoen kautta Laihialta Nokialle. Olin hieman riemuissani, osin siksi että olin liikkeellä autolla jolla en yleensä aja mutta erityisesti siksi, että suunnittelimme juuri mullistavaa GPS-paikannukseen perustuvaa pelikonseptia  jonka lopputuloksena syntyisi viihdekäytön lisäksi myös massiiviset määrät hyötytietoa joka ratkaisee ongelmat liikenneruuhkista reitinoptimointiin sekä tarjoaa ratkaisun myös ajonaikana tylsistymiseen ja sen aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Joka tapauksessa, olin siis  tässä tilanteessa riemuissani ja todennäköisesti siksi ostin  tilanteeseen nähden vaatimattoman vajaan kilon pussin lakritsia, jonka söin tyytyväisesti ynähdellen jo hyvissä ajoin ennen Parkanon Shelliä.

Muutamia tunteja myöhemmin ynähtelin yhä edelleen, mutta nyt syy oli aivan infernaalinen mahakipu. Nokkelasti oivalsin varsin pian, että eräs normipäivästä poikkeava tekijä oli lakritsi. Mahakipu oli sitä luokkaa, että en valitettavasti pystynyt hyödyntämään desktop-tietokonetta tiedonhakuun, vaan jouduin surffailemaan vuoden 2007 kännykkä-internetillä.  Tiedonsiirron nopeuttamiseksi kytkin kuvien latauksen pois käytöstä.

 Lähdin purkamaan tilannetta seuraavasti:

- Googletin avainsanoilla lakritsi ja vatsakipu. Ahaa! Kävi välittömästi selväksi, että nämä kaksi esiintyvät erittäin usein yhdessä.
- Nyt tutkailin syvällisemmin tuntemuksiani. Painelin mahaani ja yhdistelin tuntoja Google-tuloslistauksen sivukohtaisessa tekstinäytteissä viliseviin avainsanoihin. SUOLITUKOS.
- Suomi24 -keskustelufoorumilla sain vihiä ja syventävää lisätietoa siitä, että lakritsi todellakin aiheuttaa yleisesti, suorastaan poikkeuksetta, suolitukoksia.
- Seuraavaksi hain hieman lisätietoa suolitukoksesta ja sen vaarallisuudesta. KUOLEMA, KUOLIO.
- Tilanteen vakavuudesta huolimatta säilytin luonnollisesti analyyttisen otteen. Se on tärkeää. Kokosin löydetyt tiedot Google-täsmähauksi: LAKRITSI, SUOLITUKOS, KUOLEMA.
- Päädyin Vauva-lehden keskustelupalstalle. Siellä kokeneet äidit vaihtavat tietoja erityisesti vauvoihin ja muihin ihmisiin liittyvistä ongelmista ja aiheista. Esimerkiksi Fretti-koirat saattavat ahmia kokoonsa nähden ylettömiä määriä lakritsia. Lopputuloksena on usein suolitukos, josta seuraa kuolema jos ei reagoida erittäin nopeasti.
 
Wikipedia: Fretti
- Huusin vaimolle sängystä yläkertaan keuhkot tyhjäksi dramaattisesti: "MULLA ON SUOLITUKOS! Fretti-koirilla tää johtaa tosi usein kuolemaan."
- Vaimo vastasi lakonisesti: Frettikoiras. Fretti on jyrsijä.

Joitakin minuutteja myöhemmin suoleni räjähti, eikä kyseessä ollut tukos.

Olin siis osunut diagnoosissani hyvin lähelle oikeaa lopputulosta. Tämän tapauksen yhteydessä huomasin kuitenkin hyödylliseksi käyttää tiedon louhinnassa apuna myös Google-kuvahakua ja sittemmin, internetin tiedonsiirtonopeuksien kasvettua olennaisesti, myös Youtube-videohakuja.

Näiden modernien työkalujen avulla olen viimevuosina kyennyt laajentamaan toimialuettani mm. ortopediaan. Sanonkin nyt ohimennen vinkkinä, että jos olette lisänneet juoksua parissa viikossa esimerkiksi 20 kilometristä noin kahteensataan per viikko, saattaa olla että jaloissanne tuntuu jonkinlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista. Suomenhevosilla on erittäin usein kavioissa pystymurtumia.

Vuonna 2008, Pekingin Olympialaisissa jaettiin urheilijoille markkinointitarkoituksessa 50 000 rullaa kinesioteippiä. Tämä toimi alkusysäyksenä sille, että vain muutamassa vuodessa kinesioteipit ovat tulleet tavallisenkin harrastajaurheilukansan tietoisuuteen.

Jätän lukijan oman mielikuvituksen varaan sen, kuinka mullistaviin lopputuloksiin voikaan päästä yhdistämällä Google-Youtube-Keskusteluryhmä -analyysin ja sen pohjalta räätälöidyn tee-se-itse-kinesioteippauksen.