keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Kaksi elämänmuutosta ja yksi mielisairaus

Luin männäviikolla kolme Amazon.com:ista tilaamani kevyttä englanninkielistä kirjaa. Valitsin nämä kirjat matkalukemisiksi sillä perusteella, että ne vaikuttivat olevan kirjoitetun kieli poskessa. Monesti kun tämä alan kirjallisuus tuntuu olevan perin vakavahenkistä.

Tässä kunkin kirjan lukukokemuksesta lyhyet epätieteelliset kuvaukset.

 An Accidental Athlete:

Kirjan kirjoittaja John "The Penguin" Bingham aloitti juoksenteluharrastuksen 43-vuotiaana.   Pikku Johnin lapsuus- ja kouluvuodet ovat täynnä liikunnallisia pettymyksiä. Hän on haaveillut olevansa taitava monessa lajissa, ja harjoitellutkin kovasti, mutta aina hän on kuitenkin ollut surkea. Se poika, joka valitaan aina viimeksi joukkueeseen. Tätä surkuttelua on kirjan alussa enemmän kuin tarpeeksi, mutta ehkä se on tarpeen vaikka itseäni se alkoikin jo kyrsiä. Koulun jälkeen alkaa uraputki musiikin parissa,  taloudellista menestystä tulee mutta elämä on hantaakista, terveys prakaa. Tässä viitekehys.
Nykyään Bingham on noin 60-vuotias mies. Elämänmuutoksensa aikana ja yhteydessä hän kirjoitteli mm. 14 vuotta kolumneja Runner's World -lehteen ja tämän kirjan lisäksi neljä muuta. Maratoneja ja muita jumppailuita hänellä on takana  tolkuton määrä. Ihan hauska kirja, vaikkakaan ei mikään trilleri.
How Triathlon Ruined My Life  

Kirjoittaja on reilussa kolmissa kymmenissä oleva ex-sotilas, joka on sittemmin siirtynyt töihin Red Bullille työskentelemään huippumoottoripyöräilijöiden valmennus,tapahtumajärjestely ja tiesmissä hommissa. Rahaa ja menestystä on taaskin tullut hirveesti,  mutta voi että kun silti vaan *tuttaa ja joku kolo on elämässä. Sotilaaksi kirjailija jaksaa valittaa melko vuolaasti ja ihan kaikesta. Jos on  armeija-aikana selvinnyt toinen toistaan rankemmista koulutuksista, viidakoista ja ties mistä, niin miten tyypistä on kehittynyt tälläinen ruikuttaja. No, jokatapauksessa. Surkea fyysinen kunto alkaa kirjailijaa jossain kohtaa vaivata liikaa, ja triathlonin teräsmiesmatkasta syntyy pakkomielle, ja loput 2/3 kirjasta kertoo siitä miten matka tälle matkalle sujui. Vaikka teos kirjana onkin pitkälti tuubaa ja mielestäni ruikutus monessa asiassa aivan turhaa (kuten avovesiuinnissa vastaantulevasta sorsanpaskasta), niin kyllä tämäkin oli erilaisuudessaan kannattava lukukokemus.


Trizophrenia: Inside the Minds of a Triathlete 

 Teokseen on koottuna (ajoittain teennäisen) hassunhauskasti lyhyt yleiskuvaus triathlonista, lajin historia, harjoittelu, kisat sekä paljon siitä miksi triathlon on mahtava laji ruumiille, päälle ja sielulle. Hinta sisältää myös kuvat. Näistä kolmesta kirjasta tämä oli saanut Amazon.com:issa parhaat arvostelut. Minusta tästä ei nyt ihan hirveästi irronnut. Jos näistä kolmesta kirjasta olisi jonkun jättänyt lukematta niin tämän. Oli kuitenkin sen verta helppoa tavattavaa, että sopii hyvin aamukaffeella tai pöntöllä luettavaksi, jos sellaista harrastaa.