tiistai 17. heinäkuuta 2012

Puolikkaalta täysi matka täydelle matkalle

Päätin jättää jahnaamisen, ja ilmoittauduin ja maksoin jo tänään rekisteröitymisen täydenmatkan triathlonille Nastolaan 19.8.  Joroisten  puolikkaan jälkeen en tuntenut itseäni hakatuksi tai erityisen väsyneeksi, mutta samaan aikaan tuntui aivan varmalta että tuona päivänä rahkeet eivät olisi riittäneet vielä täydelle matkalle.

Aikaa on jäljellä neljä ja puoli viikkoa.  Se on vähän, mutta kuitenkin paljon ja juuri sopivasti.  Tiedän, että kuukauden päästä rahkeet riittävät ironman-matkaan.

Siihen on ainakin viisi syytä, nimittäin 19.8.2012:
1) Takana on itseluottamusta kasvattanut onnistunut puolimatka.
2) Painan useamman kilon vähemmän kuin nyt. Se ei vaadi mitään kummempaa dieettiä, minulla on edelleen niin korkea rasvaprosentti, että rasva tirisee tehokkaasti kunhan liikkuu.
3) Kunto on parempi. Ohjelmaan mahtuu tämän viikon keventelyn jälkeen vielä kaksi kovaa harjoitusviikkoa. Vaikka fyysinen kestävyys kasvaisi enää vain promilleja, kasvaa lisäksi pään kestävyys.
4)  Varusteet ja tankkaus ovat paremmat: viimeksi puutteita oli sekä juomassa, että syönnissä pyöräilyn aikana. Pyöräilyssä varusteet voisivat olla keveämmätkin/nopeammatkin, tästä lisää alla.
5) 1+2+3+4 = 10

Biggest Bang For Your Buck In Time Trial Equipment (cyclingtips.com.au)
Australialaisella CyclingTips -sivustolla on selkeä yhteenveto siitä, miten varusteet vaikuttavat pyöräilyvauhtiin (tai vaihtoehtoisesti tarvittavaan wattimäärään, eli raskauteen), ks. artikkeli: Biggest Bang For Your Buck In Time Trial Equipment.

Ei tuo varmasti mitään absoluuttista totuutta kerro, mutta kuten muualtakin olen lukenut, reteet kilpailukiekot eivät todellakaan ole listan kärjessä.

Kustannustehokkaimmin pyöräilynopeuteen voi vaikuttaa:

- pyöräilyasulla (skinsuit) // paita voisi mennä ostoslistalle, sillä säästyisi jumppaa vaihdoissakin, nyt vaihdoin paidan sekä pyörä-, että juoksuvaihdoissa.
- kypärällä  // Olisiko kenelläkään mahdollisista lukijoista lainata / vuokrata aero-kypärää kokoa jätti (60) tuoksi kisaviikonlopuksi 17. - 19.8?
- kengän suojilla // Näistä ei apua ajallisesti paljon ole, mutta ovat tuossa artikkelissa kustannustehokkaat siksi, että hinta on olematon verrattuna muuhun krääsään.
- ja tietty listan kärjessä aerobarit / pyörä, jotka minulta jo löytyykin.

Itseäni ei välttämättä niinkään kiinnosta niinkään pelkkä nopeus, mutta pyöräilyssä säästyvät watit voisivat olla juoksuosuudella tarpeen! Kannattaa lukea koko juttu.