lauantai 7. maaliskuuta 2015

Alkoholi ryssii unen

Viime iltana ja yönä jouduin  karmean ihmiskokeen uhriksi. Minut pakotettiin juomaan kahden desilitran Monnet-konjakkipullo. Hankin sen heräteostoksena Alkon ohi kulkiessa.  Ajattelin rentoutua maksimaalisesti perjantain kunniaksi.

Tai siis, ei minua pakotettu ja huomasin vasta aamulla joutuneeni kokeeseen.
 
Kaksi desilitraa vastaa viittä ravintola-annosta. Puolet nautin House of Cards -TV-sarjan uuden kauden kahden jakson ja vaimoni seurassa. Pullonpohjat sipaisin kitusiini nukkumaan mennessä.

Aamulla heräsin kipeään kurkkuun. Ensimmäinen ajatus oli, että näinkö siinä taas kävi: viikko seuraavaan sisäsoutukisaan ja olen sairastumassa. Muutenkin olo tuntui vähän väsyneeltä.

Nuokuin vielä tovin sängyssä ja otin sitten iPadin käteeni. Beddit-unimittarilla oli kerrottavaa.

Olin kuorsannut. En ole kuorsannut kuntoilun aloittamisen ja sisäelinrasvojen vähentymisen jälkeen.

Suurempi yllätys oli se, että yön aikainen leposykkeeni oli rutkasti koholla verrattuna normaaliin.

Gains.fi-sivuston Timo Kettunen on tehnyt hyvää työtä mm. tämän  tieteellisen Alcohol and sleep I: effects on normal sleep (pubmed) -tutkimuksen tulkkaamisessa, joten lainaan hänen kirjoitustaan Alkoholi ja uni (Gains.fi)

"REM-vaihetta lyhentävän vaikutuksen lisäksi alkoholi kiihdyttää unen aikana keskushermostoa, joten sydämen syke jää normaalia korkeammalle. Yöheräilyn riski kasvaa koska hermosto ei pääse täyteen lepotilaan, joten unesta voi tulla katkonaista. Alkoholi vaikuttaa myös sydämen sykevälivaihteluun, joten fyysinen stressi jää luultavasti purkamatta."

Konjakkimarinoitu yö, sykkeet koholla
Normaalit, hyvät unet.
Tämä oli jälleen niitä kertoja, kun vasta asian näkeminen omin silmin rysäyttää jutun tietoisuuteen. Olen lukenut alkoholin unet pilaavasta vaikutuksesta ties kuinka monta kertaa, mutta nyt vasta kun näin sen omin silmin, se meni lopullisesti perille. Ei ole alkoholista unilääkkeeksikään.

Beddit valittiin eilen GoExpo-messuilla vuoden liikuntatuotteeksi. Unimittari on vuoden liikuntatuote. Siinä piilee suuri viisaus.