keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Punajuurimehukuuri: 20 päivää

Vantaan maratoniin 36.3 kilon (80 paunan) rinkan kanssa tähtäävästä harjoitusohjelmasta on nyt menossa viikko 8/19. Harjoittelu on sujunut hyvin, ja tuntuu että kunto on noussut samaa tahtia juoksujen kovenemisen kanssa. Erityisesti rinkkajuoksut ovat tuntuneet tietenkin myös tosi kovilta, mutta toistaiseksi on ollut hauskaa, ja missään ei tunnu rasitusvammojen alkuja.

Juoksujen lisäksi olen käynyt noin kolme kertaa viikossa punttisalilla. Jaloilla en ole siellä tehnyt mitään, tarkoitus on hiukan vielä parantaa yläkropan kestävyyttä: leuanvetoa, penkkipunnerrusta, ja olkapäihin ja selkään kohdistuvia sarjoja.  Jokaisen päivän päätteeksi kävelen myös koiran kanssa lenkin. Luulen, että nimenomaan koiran kanssa tehdyillä kävelyillä on iso merkitys palautumisen kannalta.

Nyt on menossa jakson viimeinen, kevyt viikko, ja ensi viikolla alkaa toinen kahdesta jäljellä olevasta kovenevasta jaksosta. Harjoituskilometrien huippu tulee eteen viikolla 15. Tällöin on tarkoitus juosta 111 kilometriä, josta 67 kilometriä 33 kilon rinkan kanssa.

Noin kolme viikkoa, 20 päivää sitten aloitin sata päivää kestävän pullo päivässä punajuurimehukuurin. Olen käyttänyt punajuurimehua jo monta vuotta (lue täältä), mutta en koskaan näin pitkään yhtäjatkoisesti.

Käyn kuurin aikana kuusi kertaa CityTerveydessä, ja minulle tehdään Aktiiviliikkujan pakettiin kuuluvat verikokeet, 18 eri veriarvoa. Juuri ennen punajuurikuurin alkua minulla oli todennäköisesti noroviruksen aiheuttama oksennustauti. Tämä näkyy ensimmäisen verikokeen kohonneessa CRP:ssä ja todennäköisesti joissain muissakin ensimmäisen verikokeen arvoissa.

Käyn verikokeissa siksi että näin pitkäkestoista punajuurimehun käyttöä ei ole tutkittu ja vaikka en ennakolta odotakaan mitään ongelmia, on mahdollista että punajuurimehun näin iso ja pitkäaikainen käyttö esimerkiksi kuormittaa maksaa ja munuaisia.  Tältä osin on kyllä päinvastaisiakin tutkimuksia, mahdollisesti punajuuri myös tehostaa näiden elinten toimintaa. Pitkää tutkimusta ei ole kuitenkaan tehty ja positiivisetkin vaikutukset kiinnostavat.

20 päivän jälkeen  arvot näyttävät tältä:

Verikokeiden tulokset, referenssiarvot, ja itte tekemä maallikkokooste siitä mitä ao. tutkimuksesta voi ehkä päätellä.


Maksan kuormitusta indikoiva S-ASAT (Aspartaattiaminotransferaasi) arvo on noussut 14=>35, mutta olen edelleen hyvin referenssiarvoissa (miehillä  15-45). Samoin fS-Urea arvo on noussut, joka mahdollisesti indikoi myös munuaisten kuormittuvan. Sekin on edelleen hyvin suositusarvoissa.

Kuitenkin tästä opin nyt sen, että minun on lisättävä selvästi vedenjuontia, jotta munuaisten ja maksan toiminta helpottuu. Nyt en ollut tätä tajunnut.

Kalsium- ja magnesium tasot ovat kohonneet johdonmukaisesti.

Mielenkiintoista on, että rautavarastoja indikoiva S-Ferritiini arvo on laskenut, vaikka punajuuressa on nimenomaan rautaa reilusti. Tästä ei nyt varmaan kannata vetää silti johtopäätöksiä, koska arvo on edelleen oikein hyvä. Google-surffailun tuloksena vaikuttaa, että reaktio reiluun raudansaantiin saattaakin olla aluksi tällainen. Katsotaan miten tilanne kehittyy.

Muutoin punasolujen osalta on huomattavaa, että punasolujen keskimääräinen koko on johdonmukaisesti kasvanut. Suuri E-MCV-arvo voi viitata myös alkoholin suurkulutukseen, joten taustaksi hyvä tietää että en ole juonut 20 päivään alkoholia käytännössä ollenkaan ja muutoinkin käyttöni on hyvin hyvin vähäistä. Tämä voi siis nyt hyvinkin olla punajuuren ja lisääntyvän/rasitukseltaan kasvavan liikunnan vaikutusta.

En ole lääkäri, enkä lähde arvoilla tässä vaiheessa sen enempää spekuloimaan. Jos jossain vaiheessa raja-aidat paukkuvat, konsultoin jo kesken matkan lääkäriä. Muutoin mennään satapäivää loppuun, ja katsotaan sitten lääkärin kanssa mitä veriarvoille on tapahtunut ja mitä se mahdollisesti tarkoittaa.

Punasolukanta uudistuu käsitykseni mukaan pitkälti kokonaisuudessan 120 vuorokaudessa, joten satapäivää on siinäkin mielessä mielenkiintoinen aika.

Tässä vaiheessa tuntuu siltä, että verikokeet olivat erittäin hyvä idea. En olettanut etukäteen näkeväni veriarvoissa ainakin näin merkittäviä ja jopa johdonmukaiselta vaikuttavia muutoksia.

ps. Sekin on mielenkiintoista, että D-vitamiini -taso on edelleen suositusarvoskaalan alareunassa, vaikka on kesä ja alan olla ruskea kuin papu. Taidan lisätä yhtälöön pillerimuotoiset D-vitamiinit.

ps2. Pomppaus kolestroliavoissa johtunee siitä, että piristin treenien osalta kovaa viime viikkoa syömällä päivittäin kermamunkin. ;D

Palataan asiaan. Muista Apurinkka!