keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kaikki salaisuuteni Runteq Zoi:sta

Tamperelainen Runteq Oy on valmis käynnistämään kehittämänsä Zoi®-juoksuanturin tuotannon.


Lähdin itse Runteqin osakkaaksi noin vuosi sitten pienellä noin prosentin osuudella. Tuolloin käynnissä olleella osakeannilla ja TEKES-tuella rahoitettiin Zoin tuotekehitys. Jätkät teki hommansa, ja Zoi on nyt valmis tuotantoon.

Minulla on ollut etuoikeus testata ja käyttää yhtä maailman seitsemästä Zoi®-product samplesta. Tässä kirjoituksessa kerron kaiken olennaisen, mitä tiedän Runteqin Zoi-anturista ja  Zoi  Run-kännyappsista. 
 
Alunperin ajattelin että  kirjoittaisin tämän blogikirjoitukseni teemalle, joka rakentuu vertailuun Garmin HRM-RUN sykevyöhön. Nimittäin, kun olen juoksutapahtumissa kertonut  Zoista, useat ovat sanoneet "Aijjaa Garminin-vyöhän mittaa samoja asioita. Miksi minä hommaisin tämän?"

Siinäpä se pointti juuri onkin. Minullakin on Garmin Fenix 3, ja HRM-RUN-anturi.  Ja kyllä, se mittaa juoksusta yksinkertaisella kiihtyvyysanturilla asioita: rytmiä, pystysuuntaista liikettä ja maakosketuksen kestoa.  

Mitä Garmin HRM-RUN kertoo sinulle?
Noista tiedoista ei vain ole pelkkinä numeroina  mitään hyötyä. Parhaimmillaankin ne ovat kivoja, monimutkaisen näköisiä käppyröitä, kenties sopivia täytteeksi blogikirjoitukseen, johon haluaa lyödä teknisen vivahteen.

On HRM-Runista siis ollut hyötyä.

Se ansiosta ymmärsin, että maailmassa on tilaus tuotteelle ja yritykselle, joka on erikoistunut  mittamaan juoksutekniikkaa ja tulkitsemaan se ymmärrettävään muotoon.

Zoi-anturi Garmin HRM-Run-vyössä
Sellainen yritys ja tuote voisi saada ihmisen juoksemaan kovempaa, vähemmillä vammoilla ja kivuttomammin.

Henkilökohtainen juoksuvalmentaja, joka sanoo mihin keskittyä.  

Siksi Zoi.  

Zoin tehtävä EI ole mitata vaan kertoa konkreettisesti ja selväsanaisesti mitä mittaustulosten perusteella kannattaisi tehdä, että juoksu sujuu paremmin. Runteqin menestys on kiinni siitä, että se erikoistuu selkeään tulkitsemiseen. Ja se tulee tekemään sen paremmin kuin mikään muu.

Jo nyt, varhaisessa Beta-vaiheessa Zoi Run-appsi kertoo paljon  enemmän kuin miljoona pistettä HRM-RUN grafiikassa.  Tai juuri siksi, että siinä ei ole miljoonaa pistettä. Minulle sovellus kertoo yksinkertaisesti, että minun pitää jarrutella vähemmän ja nostaa askeltiheyttä. Muuten tekniikka on ihan kohtuullisesti hallussa. (Stance-osio on tyhjä, koska minulla on ollut anturi vain rinnassa). Lisäksi sovellus kertoo, mitä harjoituksia minun kannattaa tehdä juoksun parantamiseksi.


Katso tästä YouTube-video, jonka kaappasin iPhoneni näytöltä. Appsi on beta-vaiheessa ja tällä hetkellä Applen sovelluskaupan tarkistuksessa. Myöhemmin siihen on tulossa mm. audio coach  ja kaikenlaista muuta treenejä elävöittävää ja motivoivaa. Kehitystyö on tehty iPhonella. Android-versio on luonnollisesti myös tulossa.


Käyttäjän kannalta on tärkeintä, että mitatut tiedot pystyy hyödyntämään. Mutta on se anturikin tärkeä, jotta ymmärrettäväksi jalostettava tieto saadaan tuotettua.  Jos appsin voi sanoa olevan vielä beta-vaiheessa, ja siitä puuttuu vielä tulevia  ominaisuuksia, niin anturi on vakaa ja valmis. Se on reilun kuukauden käytössä osoittautunut erittäin luotettavaksi. Se on herännyt unitilasta käyttökuntoon aina havaittuaan pienen heilahduksen, yhdistynyt iPhoneen mukisematta,ja tehnyt mittaukset.

  • Zoi-anturin tekniikka on nopeaa ja tarkkaa . Esim. Garmin HRM-RUNista tuttujen pomppivuuden, kontaktiajan ja askeltiheyden lisäksi Zoi-anturin tekniikka mahdollistaa mm. tiedon mittaamisen isku- ja jarrutusvoimista.
  • Jalkaan sijoitettuna anturi mittaa askeltyypin ja täysin uutta tietoa verrattuna pelkkään rinta-anturiin.
  • Monipuolisemman mittauksen ansiosta voidaan tuottaa arvioita mm. taloudellisuudesta ja vammariskistä
  • Zoi-anturi on ohjelmoitava. Samainen anturi voidaan valjastaa aivan uusiin lajeihin ja mittaustehtäviin.
  • Zoi-anturissa on sisäinen muisti. Mukana ei tarvitse kuljettaa kännykkää. Kerätyt harjoitukset voi synkata myöhemmin appsiin.

Runteq on kerännyt kokemusta juoksutekniikan anturoinnista ja analysoinnista pian neljä vuotta. Runlab Coach oli valmentajien yms. ammattilaisten käytössä jo vuonna 2013.  He ovat alan konkareita, ja nyt vuosien kokemus siirretään kuluttajatuotteeseen. (Kurkistus historiaan imagesearch: Runteq Runlab)ps. Unohdin mainita, että Zoi:n kanssa pimeällä juostessa ei tarvitse pelätä ettei näy. Poikani näki Ledin vilkkeen 500 metrin päähän pimeässä... ledinvilke on toki... ohjelmoitava.