sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Hertzi-leijaa!

Päivän leffa: Kick-Ass (IMDB)
Haluan kertoa teille jotain yllättävää sisäpyöräilyn ihmeellisestä maailmasta.

Katselin pyöräilyn ohessa Netflixistä sattumalta eteen tulleen Kick-Ass huumoriväkivaltamättölehvan. Tykkäsin, ja niinpä pyörä surrasi liki huomaamatta  puolitoista tuntia.

Trainerini on Tacx Satori -merkkinen. Se on perinteinen  magnetismiin perustuva harjoitusvastus. Siinä polkupyörä asetetaan telineeseen siten, että takapyörän pyörimistä vastustaa rulla. Rullan pyörimistä  taas hankaloittaa kaksi toisiaan vastustavaa magneettia. Vastuksen tehoa voi säätää asteikolla 1-10. Tämän viritelmän polkemisesta syntyy jurnuttava ääni, jonka taajuus ja voimakkuus riippuu kolmesta tekijästä: alustasta jolle traineri on asetettu (kova lattia vs. matto), vastuksen taso, polkemistaajuus (polkaisua minuutissa).

Olen pannut merkille, että melko usein minun on katkaistava polkeminen luonnon kutsuun, etenkin jos nostan kadenssia eli kampikierrosten määrä per minuutti. Eikö olekin mielenkiintoista, tämän varmasti halusit kuulla!

Tilanne toistui niin usein, että aloin kiinnittää siihen huomiota ja käännyin tapani mukaan netin puoleen. Tähänkin asiaan sieltä löytyi täsmävastaus.

"Yhdeksällä yhdestätoista ummetuksesta kärsivästä tutkimukseen osallistuneesta 14-16 vuotiaasta henkilöstä suolen toiminta nopeutui, kun heidän vatsanseudulleen  johdettiin sinimuotoisella kantoaallolla 80-160 hertsin jytkettä.", kertoo tutkimus.

Daily transabdominal electrical stimulation at home increased defecation in children with slow-transit constipation: "sine waveform, 4 kHz carrier frequency, 80-160 Hz beat frequency, intensity <33 mA delivering interferential current (2 electrodes over epigastrium + 2 over kidneys) was applied 1 hour daily at home.  Results: Defecation increased in 9 of 11 children, and soiling decreased in 4 of 11 children."

Nyt ollaan taas jännän äärellä! Olen havainnut ilmiön esiintyvän erityisesti  n. kadenssilla 72-75. Tässä voisi nuori tutkija turhautua, koska eihän tämä  nyt natsaa ollenkaan referoimassani tutkimuksessa mainitun 80-160 hertsin kanssa.

Mutta! Tänään aukesivat Heurekan portit. Huomasin että tilanne toistuu vain, jos runttaan sisään riittävän ison vaihteen." HAMMASRATTAAT!!" kiljahdin silkasta riemusta ja säntäsin vessaan.

Wikipedia: Hammasratas
Hammasrattaat!  Ympyrä, halkaisija, kehä, pii, kehänopeus ja  välitysuhde! Surr-rurr! Pikkuriikkinen trainerin rulla pyörii ison renkaan pyörittämänä hurjaa vauhtia, saavuttaa tuon kriittisen hertsilukeman ja resonoi viettelevän sulosointunsa polkijan takalistoon.

Omenalla päähän!


5 kommenttia:

 1. Tällaisina hetkinä voisi huutaa heureka ja sännätä alasti kaupungille juoksemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alasti juoksemisessa olisi erityiesti tässäkin tilanteessa etunsa, eittämättä! :)

   Poista
 2. Nämä kadenssiin liittyvät postaukset menevät vain kiinnostavammiksi kerta kerralta! ;) Olen tätä ongelmaan törmännyt usein spinning-tunneilla, mutta en ole kotitrainerilla polkenut vielä varmaan tarpeeksi pitkään :) Voikohan tähän myös liittyä myös samassa tilassa polkevien ihmisten pyörien aiheuttama humina, joko suoraan tai kääntäin :/ Hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen teoreema! Asia on siinä määrin universaalisti mielenkiintoinen ja yleiseksi havaittu ilmiö, että sille on luotu ihan oma wikipedia-sivunsa, katsoppa tämä: http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_note - myytin murtajatkin ovat asiaa tutkineet, mutta eivätpä olleet riittävän nokkelia saadakseen ilmiötä houkutelluksi esiin. Pitäisi ehkä neuvoa! Mutta mutta, mainitsepa ensi kerralla spinning tunnilla tuo brown note asia, luulen että suggestopedinen tehoste voisi olla ratkaisu!

   Poista
  2. Ainakin viereiset pyörät voivat jäädä vapaiksi, jos tämmöisestä aiheesta herättelen keskustelua ;)

   Poista